Hevelianum wydało „Zielony Spacerownik” – przyrodniczy przewodnik po Gradowej Górze przygotowany przez kilku autorów. Nasz dziennikarz Włodzimierz Raszkiewicz rozmawia z projektantką krajobrazu i wykładowczynią na ASP w Gdańsku Dominiką Gołębiewską o jej udziale w tworzeniu wydawnictwa.
Dominika Gołębiewska opowiada, że dla niej to był dość nietypowy projekt i musiała wyjść ze swojej strefy komfortu. W wydanym niedawno „Zielonym Spacerowniku” zajęła się przepisami kulinarnymi z dzikich roślin. Dominika lubi gotować i dzika kuchnia jest jej ulubioną, ale „odgrzebanie” przepisów z domu jej dziadków i przygotowanie ich do druku nie było sprawą łatwą. – Dziadek gotował według zasady: trochę tego, szczypta tamtego i odrobina owego, a w książce trzeba było określić konkretne proporcje składników. Do tego projektantka dodała bliskie jej elementy ajurwedyjskie – wyjaśniła.
W rozmowie Dominika Gołębiewska opowiada o kuchni, ale przede wszystkim zaprasza do odkrywania miejskiej dzikości, zatrzymania się i smakowania natury w codzienności, polecając wędrówki z „Zielonym Spacerownikiem”.
Posłuchaj audycji:
am





