Na początku kwietnia ruszy nabór pracowników sezonowych, zatrudnianych na okres „majówki” i wakacji. Warto już teraz przygotować się do rekrutacji, radzi Natalia Bogdan, prezes agencji pośrednictwa w zatrudnianiu Jobhouse z Gdańska. – Na początku kwietnia zaczną się poszukiwania pracowników sezonowych w gastronomii, sprzedaży pamiątek i hotelarstwie. Sezon na Wybrzeżu zaczyna się w okolicach „majówki” i pracodawcy już w kwietniu rozpoczną rekrutację – mówiła Natalia Bogdan w rozmowie z Joanną Matuszewską.
Szukając pracy należy sprawdzić uczciwość firmy, w której mamy być zatrudnieni i zwracać uwagę na formę kontaktu. – Czerwona lampka powinna się zapalić zwłaszcza, gdy firma nie podpisuje umowy, a ustalenia są ustne, albo maile są wysyłane z prywatnych adresów a nie z domeny służbowej z nazwą firmy. Jeśli w internecie nie możemy znaleźć pracodawcy, albo okazuje się że firma została niedawno założona, to też jest powód do niepokoju- tłumaczyła szefowa Jobhouse.
W audycji mowa była też o różnicach dotyczących zatrudniania zagranicą, pracy agencji pośredniczących, w tym ich odpowiedzialności oraz o ofertach pracy krótkoterminowej.