Co to jest żywność przetworzona i dlaczego tak bardzo nam szkodzi?

Nie ma diety uniwersalnej dla każdego. Warto, byśmy odżywiali się po prostu zdrowo. Łatwo jednak powiedzieć, trudniej zrobić, o czym świadczy liczba pacjentów gościa Iwony Demskiej – Michała Malinowskiego, dietetyka klinicznego i psychologa. Tematem tej audycji była żywność przetworzona. Czym ona właściwie jest?

– Jeżeli chodzi o żywność przetworzoną, bardziej zastanawiamy się nad tym, co kupujemy. To, że my obrabiamy i przetwarzamy żywność w domowych warunkach, jest według nas naturalne i powinno tak być. To, co stanowi dla nas duży problem, to żywność wysoko przetworzona wyprodukowana w fabrykach. Więc żywność przetworzona właściwie dla nas oznacza to samo, co żywność wysoko przetworzona. Dlaczego? Naukowcy spróbowali odpowiedzieć na to pytanie i żywność podzielili na cztery grupy. Pierwsza z nich to żywność nieprzetworzona, czyli np. brokuły, pierś kurczaka. Druga grupa to przetworzone dodatki kulinarne, takie jak sól, cukier, miód czy przyprawy. Trzecia grupa to żywność przetworzona, można powiedzieć, że to suma pierwszej i drugiej grupy, czyli na przykład kurczak z solą poddany obróbce termicznej. Nie będzie to jednak jeszcze żywność wysoko przetworzona. Ta jest definicją czwartej grupy, a w niej skład wchodzi pierś z kurczaka, z której na przykład zrobiono kiełbasę czy parówki i to jest to, co nam najbardziej szkodzi. Te pierwsze trzy kategorie są z nami od lat i nikomu nie przeszkadzają, natomiast ta czwarta grupa to jest to, czego tak naprawdę powinniśmy unikać – tłumaczy Malinowski.

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj