Kolejni kandydaci w ogniu pytań naszych jurorów

DSC 7312

Kandydatów jest czterdziestu, ale Tester Kulinarny Radia Gdańsk będzie tylko jeden. Bój o pracę marzeń na wakacje trwa. Komisja konkursowa przesłuchiwała kolejnych dwadzieścioro kandydatów.

WP 000758

Zadanie dla naszego Testera będzie bardzo proste. Będzie on odwiedzał pomorskie restauracje, jadł na koszt Radia Gdańsk, a potem opowiadał o tym słuchaczom. Co więcej, dostanie za to pensję.

Prawie wszyscy spośród kandydatów przekonują Magdę SzpinerWłodka Raszkiewicza, że na jedzeniu, a także gotowaniu znają się jak mało kto…

Nie pytajcie, czy mam faworyta, mam konkretnie 15! Kolejny dzień przesłuchań niczego mi nie ułatwił. Dowiedziałam się między innymi, na czym polega praca “tajemniczego klienta”. Fascynujące, wbrew pozorom nie polega na prowokowaniu trudnych, nietypowych sytuacji. Mieliśmy też miłych gości ze Słupska oraz z Opola.

Jedna z kandydatek za dwa tygodnie wychodzi za mąż, jeszcze raz gratulujemy! Dziś także mieliśmy z Włodkiem Raszkiewiczem okazję, aby osłodzić sobie trudy towarzyszące obradom jury. Była bita śmietana z kaszubskimi truskawkami, na chrupiącej bezie… miód w gębie!

W tak miłej atmosferze dotarliśmy do momentu, z mojej perspektywy najbardziej dramatycznego. Kto powinien znaleźć się w finałowej piątce? To pytanie wciąż mi towarzyszy, chodzę, ważę, porównuję.

Zamykam oczy i staram się łączyć twarze z głosem, staram się spisać fantastyczne przepisy, jakimi podzielili się ze mną kandydaci. Trzymam na Was kciuki, na szczęście nie wszystko zależy ode mnie!

Karol
Studiuję informatykę i ekonometrię. Po powrocie z uczelni gotuję obiad dla rodziny, lubię to, to moja pasja. Często spotykamy się ze znajomymi, gotujemy, robimy tortille czy sushi, rozmawiamy o gotowaniu, część z nich prowadzi blogi kulinarne. Wybieram się na Open’ era. Zaplecze gastronomiczne jest tam bardzo dobre, od kiełbasy i bigosu po makarony azjatyckie.

Magdalena D.
Moją pasją jest nurkowanie i snorkeling. Ostatnio byłam w Egipcie, cudowna rafa! Niestety tam byłam skazana na gastronomiczną bazę hotelową. Uwielbiam gotować i wychodzić. Nie dam się zamknąć w domu jako kura domowa. W niedzielę byłam na pysznej kolacji w Petit Paris w Sopocie. Jadłam tam perliczkę. Cudowne, rozpływające się w ustach mięso. W szybkim trybie życia czasami trzeba wciągnąć jakiegoś fast food’ a. Jestem fanką bułki jarskiej.

Magdalena M.
W Trójmieście mieszkam od dziesięciu lat, pracuję w jednej z trójmiejskich aptek. Gotowanie, sport i podróżowanie, to moje pasje! Odziedziczyłam w genach talent kulinarny. Mama i babcia cudownie gotują. Dla męża wymyślam różnorakie przysmaki. Ostatnio eksperymentowałam z nowym przepisem na ciasto: lekko kwaskowate i biszkoptowe. To raczej mój mąż jest inicjatorem wyjść na miasto. Ostatnio jedliśmy w hotelowej restauracji na Helu. Kiedy przychodzi weekend wypróbowuję nowe przepisy i zapraszam przyjaciół. Moja przyjaciółka mówi, że już na klatce schodowej czuje jak dojść do mojego mieszkania.


Marta

Obecnie kończę pisać pracę magisterską. Uwielbiam karmić ludzi. Prowadzę swój pierwszy w życiu dom i sprawia mi to wielką satysfakcję. Planuję też wraz z przyjaciółką założyć bloga kulinarno- kulturowego. Kiedy w filmach widzę, że ktoś je, od razu chcę iść do kuchni i zrobić to samo. W domu mama gotowała posiłki, ja wypełniałam lukę deserową, uwielbiam tarty i czekoladę z chilli.

Małgorzata
Skończyłam studia chemiczne. Pochłaniają mnie przygotowania do ślubu. O Testerze kulinarnym Radia Gdańsk usłyszałam jedząc śniadanie z narzeczonym. Oboje spojrzeliśmy na siebie wymownie. Zawsze o czymś takim marzyłam. Chętnie skosztowałabym karpia serwowanego w restauracji, bo dotąd jadłam go tylko w wykonaniu moich rodziców. Jestem ciekawa jak w dobrej knajpie podaliby tę rybę.

Karolina
Pracuję w Radiu Nysa i prowadzę bloga kulinarnego. Gotuję na antenie, opowiadam skąd pochodzi tarta, gulasz czy lazania. Tylko raz ugotowałam coś z przepisu, były to muffinki. Dodałam zbyt dużo ostrych papryczek, że aż wypalały przełyk. Sama piekę bułeczki. W niektórych knajpach już wiedzą, że lubię bardzo ostre jedzenie.

Kornelia
Najbardziej kocham włoską kuchnię. Może to jest prymitywne, ale dobra pizza to niebo w gębie. No i pasty, najbardziej lubię z łososiem. O naborze na Testera kulinarnego Radia Gdańsk usłyszałam odbierając chrześniaka ze żłobka. Pomyślałam, dlaczego nie!

Monika
Pochodzę ze Słupska, ale wybieram się do nowo otwartej Szkoły Gotowania w Warszawie. Będę uczyć się od najlepszych. Ostatnio robiłam perliczkę w winogronowym sosie z burakami. W Słupsku jest restauracja Atmosfera, jedna ze stu najlepszych w kraju.

Marta
Studiuję socjologię. Pracuję jako tajemniczy klient, anonimowo odwiedzam różne placówki, żeby sprawdzać jakość usług. W ostatnią sobotę byłam w sportowym sklepie. Nigdy nie podpuszczam sprzedawców, muszę być normalnym klientem. Dla mnie liczy się najbardziej pozytywne nastawienie i zaangażowanie, a nie szczegóły. Teraz w trójmiejskiej gastronomii zaczyna się coś dziać. W porównaniu do lat ubiegłych jest zdecydowanie lepiej.

Mateusz
Studiuję prawo i zdobywam doświadczenie gastronomiczne w różnych sferach, w tym gastronomicznej. Testuję też anonimowo różne restauracje, głównie sieciowe. Na wejściu liczą się dla mnie estetyka lokalu i uśmiech obsługi. Poza tym jestem testerem kuchni mojej dziewczyny. Nie jestem jakimś bogiem kuchni, ale lubię smakować. Mam pomysł na otworzenie dwóch lokali: jeden piłkarski, drugi serwujący nalewki.

Piotr
W lutym tego roku wygrałem w konkursie Radia Gdańsk walentynkowe śniadanie w zabytkowym tramwaju dla siebie i żony. Zawodowo jestem handlowcem samochodów i tatą. Lubię testować dziwne rzeczy, z chęcią znajdę na to czas. Ja testuję, a moja żona mówi, co mam testować. Żona testuje przepisy na ciasta, a ja je konsumuję. Moja 3-letnia córka Zuzanna je wszystko i nazywa to „mniam mniam”.

Tomasz
Studiuję prawo. Szukam alternatyw, które bardziej mnie pociągają. Dotąd uprawiłem już chyba wszystkie sporty, m.in. boks, bieganie, rower. Teraz gotowanie staje się najważniejsze. Gotuję dla rodziny, znajomych i narzeczonej. Gdańsk to rowerową stolica Polski. Są testy samochodów, dlaczego nie ma testów rowerów? To dobry pomysł na audycję radiową!
Tomasz przyniósł do radia deser z truskawek, bitej śmietany, wanilii i bezy z własnego wypieku.

Tomasz K.
Zajmowałem się w życiu wieloma rzeczami. Od kierownika sali w kasynie do kierownika banku. Lubię się sprawdzać w różnych dziedzinach. Kiedyś marzyłem, by być marynarzem. Bardzo dużo jeżdżę po Kaszubach. W czasie takich wypadów odwiedzam różne restauracje. Polecam Rzemyk w Kościerzynie. Jadłem tam wyborne pierogi z kaszanką.

Przemysław
Pracuję w firmie spedycyjnej. Prowadzę bloga. Interesuję się fotografią. Brałem udział w konkursie fotografii kulinarnej. Moja żona myśli o przejściu na wegetarianizm, co dziwne, bo kiedy robimy cudownie przyprawioną wołowinę, to cieknie jej ślinka. Z okazji ślubu dostałem voucher do jednej z drogich sopockich restauracji. Normalnie bym do niej nie poszedł ze względu na ceny. Zjadłem tam jeden z najlepszych tatarów w życiu.

Finałową piątkę ogłosimy w czwartek, natomiast nazwisko Testera Kulinarnego Radia Gdańsk podamy 27 czerwca.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj