Polacy jedzą za mało owoców i warzyw. Z danych GUS wynika, że spożycie świeżych owoców i warzyw (nie licząc ziemniaków i soków) nieznacznie przekracza 250 gramów dziennie. Średnia europejska to ponad 600 gramów. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie co najmniej 400 gramów dziennie owoców i warzyw podzielonych na 7 porcji. Dietetyk doktor Ewa Rychlik z Instytutu Żywności i Żywienia podkreśla, że częste i regularne spożywanie szczególnie warzyw zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, chorób sercowo-naczyniowych, nadciśnienia, cukrzycy i nowotworów.
Dietetyk Hanna Stolińska dodaje, że połowa spożywanych warzyw, to powinny być warzywa zielone. Zawierają one najwięcej żelaza, wapnia, kwasu foliowego i polifenoli, które hamują podział komórek nowotworowych i ograniczają powstawanie stanów zapalnych w organizmie.
Prawie 2/3 Polaków nie je codziennie owoców i warzyw. Spożywamy za to za dużo soli, tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych.