Grill większości kojarzy się z dobrze przyprawionym i upieczonym mięsem – i słusznie, ale przyznajcie, że kiedy nie ma dobrej sałatki, to jakby czegoś brakowało. Oto nasze propozycje, które samodzielnie stanowią pyszny posiłek, ale mogą być także świetnym dodatkiem do pieczonego mięsa.
1. Sałatka z suszonymi pomidorami, prażonym słonecznikiem i bekonem
To propozycja dla miłośników zdecydowanych smaków i świetnie nadaje się jako samodzielna propozycja, jak również dodatek do mięsa czy grillowanych warzyw.
Składniki:
Rukola – 250 g
Ser lazur, kozi lub inny ulubiony
Suszone pomidory w oliwie
Około 100 g wędzonego boczku
Ząbek czosnku
cytryna
zioła do smaku, sól, pieprz
obrane pestki słonecznika – garść
Na patelni podpraż pestki – tak, żeby zrobiły się lekko brązowe (nie czarne!) i odstaw do wystygnięcia. Następnie pokrój boczek w drobną kostkę i usmaż na chrupko. Także daj mu wystygnąć. Pokrój w paski kilka suszonych pomidorów oraz ser w kostkę. Około dwie łyżki z oliwy z pomidorów zmieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z ćwiartki lub połówki cytryny, solą, pieprzem i ziołami – np. bazylią lub oregano – to będzie dressing do sałatki.
Do miski włóż rukolę, pomidory, ser i boczek, posyp pestkami. Przed podaniem polej dressingiem i gotowe! Smacznego.
PS. Jeśli lubisz, smak dressingu możesz podbić na przykład musztardą.
2. Sałatka grecka
Klasyk nad klasyki, ale sprawdza się świetnie.
Składniki:
2 pomidory
4 ogórki gruntowe lub 2 szklarniowe
pół czerwonej cebuli
garść czarnych oliwek
250 g sera feta
4 łyżeczki suszonego oregano
4 łyżki oliwy extra vergine
świeżo zmielony pieprz
Pomidory i ogórki pokrój w kostkę. Oliwki możesz przekroić na pół lub zostawić w całości – wedle uznania. Cebulę pokrój w piórka. Ser także pokrój – w kostkę lub plastry – jak wolisz. Składniki wrzuć do miski i zrób sos. Oliwę zmieszaj z solą, pieprzem i odrobiną oregano. Przed podaniem polej sałatkę, a resztą oregano posyp sałatkę.
3. Sałatka z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Banalnie prosta i cudownie smaczna.
Składniki:
Sałata lub rukola – 250g
Opakowanie krewetek koktajlowych obranych
Kilka pomidorków koktajlowych – czerwonych lub czerwonych i żółtych
Trzy ząbki czosnku
Oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
Sól, pieprz, ewentualnie ulubione zioła do smaku
Łyżka masła
Łyżka soku z cytryny
Na maśle podsmaż krewetki z czosnkiem. Jeden ząbek zostaw do sosu. Do miski wrzuć sałatę, dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i krewetki. Przygotuj sos: dwie łyżki oliwy, łyżka soku z cytryny, wciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz. Przed podaniem polej.
4. Sałatka z papryką i pomidorem
Idealna do obiadu i dań z grilla.
Składniki:
Pół czerwonej i pół żółtej lub zielone papryki
Jeden duży pomidor lub dwa mniejsze
Pół czerwonej cebulki, mała dymka lub – jeśli nie przepadacie – szczypiorek
Garść poszatkowanej pietruszki lub koperku
Łyżka oliwy z oliwek,
Oregano, bazylia, sól, pieprz do smaku
Paprykę i pomidory pokrój w kostkę. Cebulę lub szczypiorek drobno posiekaj. Wszystko wrzuć do miski, polej oliwą, dodaj przyprawy i sól, wymieszaj. Przed podaniem posyp pietruszką lub koperkiem.
5. Sał… albo raczej koreczki
Sprawdzają się idealnie na każdym towarzyskim spotkaniu, choć jedzone w samotności smakują równie dobrze 😉
Składniki:
Opakowanie kabanosów – ja najbardziej lubię te wieprzowe lub wieprzowo-wołowe, ale drobiowe też będą smaczne. UWAGA – na koreczki raczej nie nadają się te bardzo cienkie
Ser z niebieską pleśnią lub np. camembert
Kilkanaście pomidorków koktajlowych
Pół papryki
Oliwki
Kabanosy pokrój na mniejsze kawałeczki, ser i paprykę w kostkę, pomidorki i oliwki na pół. Nadziewaj na wykałaczki w dowolnej kolejności.
Do koreczków polecam sos czosnkowy: Mały jogurt naturalny, łyżka majonezu, zgnieciony ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki wymieszaj w miseczce. Dla złagodzenia czosnkowego smaku możesz wcisnąć kilka kropli z cytryny.
Smacznego
oprac. mar