Kucharz, autor pierwszych książek kucharskich na ziemiach polskich. Jan Szyttler. Postać nieznana, a tak ważna dla historii polskich kulinariów. Choć możne należałoby napisać – jeszcze nieznana, ponieważ to właśnie Janowi Szyttlerowi szef Bogdan Gałązka poświęcił swój doktorat, który pisze na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu.
– Jan Szyttler to postać wybitna. Aż dziw bierze, że tak w Polsce nieznana. Studiując jego książki kulinarne, jestem pod ogromnym wrażeniem. Gotował dla największych swoich czasów, dla króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, dla rosyjskiego cara. Jednocześnie tworzył też książki kulinarne o niebywałej wartości – opowiada szef kuchni Bogdan Gałązka.
(Fot. Radio Gdańsk)
Kim był Jan Szyttler? Jak ogromne piętno jego książki kulinarne odcisnęły na współczesnej kuchni polskiej? O tym wszystkim w rozmowie Eweliny Potockiej z Bogdanem Gałązką:
Ewelina Potocka