Gdzie w Trójmieście można zjeść dobrą pizzę? W którym lokalu dostaniemy grube ciasto i dużo sera, a gdzie pizza jest chrupiąca i skropiona oliwą? O „daniu narodowym” Polaków rozmawiali Maciej Bąk, Tomasz Galiński i słuchacze Radia Gdańsk. Pizza od wielu lat cieszy się w Polsce niezmienną popularnością. Gdzie w Gdańsku wybrać się na najlepszy „placek”?
Oliwa do ognia
Ul. Garncarska 10/16a, Gdańsk
Godziny otwarcia
Poniedziałek – czwartek 8-21
Piątek 8-22
Sobota-niedziela 12-22
Oliwa do Ognia to kameralny lokal przy ulicy Garncarskiej. Po wejściu poczujemy wspaniały zapach ciasta pieczonego w ceglanym piecu. To właśnie on jest centralnym punktem tego miejsca. Jest to piec opalany drewnem, który pozwala perfekcyjnie upiec pizzę. Jak napisał Słuchacz Radia Gdańsk: „Zrobić dobrą pizzę bez dobrego pieca – niemożliwe”.
Po kilkunastu minutach możemy cieszyć się cienkim plackiem podanym na drewnianej tacce. Jak powiedział pracownik lokalu, Mateusz Klepacki, największym zainteresowaniem cieszy się pizza z rukolą, szynką parmeńską i mozzarellą. – Ludzie bardzo lubią właśnie tę świeżą, włoską pizzę. Poza tym naszym numerem jeden jest pizza truflowa, powiedział w rozmowie z reporterką Radia Gdańsk.
Maciej Bąk, dziennikarz Radia Gdańsk, za najlepszą pizzę w tym lokalu także uznał truflową. – Jest najdroższa, ale po prostu wspaniała. To mój numer jeden. Czarna pasta z trufli, odrobina przypraw. Rewelacja, mówił na antenie Radia Gdańsk.
Zdaniem Macieja Bąka, największym atutem Oliwy do Ognia jest sposób podania pizzy. – Mają to coś, co sprawia, że chętnie tam powracam. Chodzi o artystyczny nieład na pizzach. Nie ma równo podzielonych kawałków, jest jeden wielki płat włoskiej szynki na cienkim placku. Tę pizzę je się po włosku, czyli całościowo. Poza tym ciasto jest wspaniale chrupkie i zawiera chyba jakiś magiczny składnik.
Jeden ze słuchaczy Radia Gdańsk poleca lokal: „Oliwa do ognia to mistrzostwo świata. Najlepsza oryginalna włoska pizza w Polsce.”
La Famiglia
Ul. Lektykarska 1/2 m.1
Godziny otwarcia
Poniedziałek – niedziela 11.00 – 23.00
La Famiglia to mały, rodzinny i skromny lokal. Jest jeden duży stół i kilka mniejszych, dwuosobowych. Nazwa nawiązuje właśnie do rodzinnego, wspólnego jadania posiłków przy jednym stole. Ceny wahają się od 12 zł za margheritę do 22 zł, za które zjemy dwa wybrane rodzaje na jednej pizzy.
– Najpopularniejsza jest włoska pizza Di Parma z mozzarellą, szynką parmeńską i rukolą oraz Tropea z salami, suszonymi pomidorami, cebulą i oliwkami, powiedziała pracownica lokalu.
Do dyspozycji mamy całą gamę przypraw i oliw smakowych, którymi doprawimy sobie pizzę. Zrezygnowano w ten sposób ze sztucznych sosów.
Słuchacze Radia Gdańsk polecają pizzerię La Famiglia:
„Moja ulubiona to La Familia z Gdańska. Pychota taka, że palce lizać, oliwy do polewania przecudowne. Mój numer 1 wśród pizzerii.”
„Nie jestem fanką pizzy, ale Gdańska La Famiglia absolutnie mnie urzekła. Malutki, pachnący ciastem lokal i niepowtarzalna pizza z porem i gorgonzolą dla wielbicieli wegetariańskiej kuchni. Podobno przepis został podany przez prawdziwego Wlicha Massimo. Biegnijcie na Lektykarską. Pycha!”
Da Mario
Ul. Bohaterów Getta Warszawskiego 1/3
Godziny otwarcia
Poniedziałek – niedziela 12-22
Da Mario to ulubiony lokal wielu gdańszczan. Znajduje się w bocznej uliczce we Wrzeszczu. Latem otwarty jest także ogródek, gdzie można zorganizować sobie przyjęcie.
Właściciel Da Mario, Krzysztof Puternicki, podkreśla, że nie obsługuje klientów, tylko gości. Każdego stara się więc ugościć idealnie. Wszystkie składniki sprowadza z Włoch. To sprawia, że pizza smakuje jak ta w Italii. – Nie stawiamy na komercyjne smaki, niskie ceny i szybkość. Zamiast tego najważniejsze dla nas są składniki najwyżej jakości i zadowolone miny gości, podkreślił.
Ceny wahają się od 16 zł za podstawową pizzę z mozzarellą do około 30 zł. Ciekawą propozycją jest kieliszek wina za 5 złotych. – Nasi goście mogą napić się prawdziwego wina za 5 złotych. Takiej ceny nie ma nigdzie w Gdańsku, a włoska pizza i wino to połączenie idealne, dodał właściciel Da Mario.
Słuchacz radia Gdańsk poleca pizzerię Da Mario: „Szczerze polecam Da Mario we Wrzeszczu. Dobra pizza i pyszne pieczywo podawane na czas oczekiwania, a oliwa zawsze na stole.”
A Wy jakie miejsca na pizzę polecacie? Piszcie na: kontakt@radiogdansk.pl lub 603 06 06 06