Walentynki tuż tuż, a Ty nie wiesz jeszcze, gdzie zabrać ukochaną osobę? A może (odpukać) całkiem o nich zapomniałeś i w panice myślisz, co tu wykombinować? Spokojnie, zdarza się! Jeśli nie macie pomysłu ani czasu na szukanie miejsca na randkę – przychodzimy z pomocą. Romantyczna kolacja to coś, co sprawdza się zawsze.
Trójmiejskie lokale zachęcają zarówno wystrojem wnętrz, jak i specjalnym menu, w którym nie brak afrodyzjaków. Warto zarezerwować miejsce nieco wcześniej, bo w niedzielę może być z tym ciężko. Spora część restauratorów podkreśla jednak, że w tym roku mnóstwo rezerwacji przypada na sobotę – to dobry wybór, jeśli później planujecie na przykład długi romantyczny spacer. Będzie można odespać. Jednak równie dobrze świętowanie można rozłożyć na dwa dni – no bo dlaczego nie? – i zakończyć je wspaniałą kolacją.
W większości lokali Walentynki trwają już od soboty, a w niektórych nawet od czwartku. Mamy więc dla Was kilka propozycji na ten wyjątkowy wieczór. Zatem do dzieła, wybieramy!
Fot. Materiały promocyjne Restauracji Krew i Woda
Z okazji Walentynek w kuchni spotkali się trzej szefowie: Mariusz Pieterwas, Tomasz Deker oraz Bartosz Szymczak i stworzyli wyjątkowe menu, które będą serwować osobiście przez cały weekend. Panowie postawili na afrodyzjaki. W karcie znajdziemy między innymi ostrygi, przegrzebki, krewetki czy deser z paloną czekoladą.
To restauracja elegancka, ale na pewno nie „sztywna”. – Czego tu nie znajdziemy? Jest osobliwe homarium (jeden ze stolików położony jest tuż obok niego!), mule na pięć różnych sposobów, gigantyczny wybór win i cieszący oko wystrój – tak o restauracji pisze nasz radiowy ekspert kulinarny, Maciej Bąk.
Adres: ul. Antoniego Abrahama 41
PRZYSTANEK ORŁOWO – GDYNIA
Fot. Facebook.com/Przystanek Orłowo
Tutaj Walentynki trwają już od piątku. Ze specjalnie skomponowanego przez szefa kuchni – Kamila Sadowskiego – na tę okazję set menu można skorzystać przez 3 dni. Warto zwrócić uwagę na deser. – Jest potrójny, podawany na jednym talerzu dla pary, aby sprzyjać bliskości i wspólnie smakować naszych pyszności. Poza ustalonym menu będziemy polecać naszym gościom doskonale komponujące się z potrawami wina, będą mieli też możliwość zamówienia szampana – zapowiada Anna Dowgiałło-Sługocka z Przystanku Orłowo.W menu znajdziemy także owoce morza, między innymi przegrzebki czy mule. Chętni będą mogli wybrać na danie główne risotto bądź konfitowaną nogę z kaczki. Deser? To między innymi nieśmiertelne brownie… – Naszą kuchnię charakteryzujemy jako autorskie bistro, inspirowane kuchnią francuską i włoską (jak wszystkie kuchnie świata zresztą). Można u nas zjeść polską kuchnię, nowocześnie, inaczej – mówi Anna Dowgiałło-Sługocka i dodaje, że warto się spieszyć, bo menu cieszy się sporym zainteresowaniem.
Adres: Aleja Zwycięstwa 237/3
Wśród deserów króluje czekolada Fot. sztuczka.com
Restauracja już po raz czwarty organizuje Walentynki. Z tej okazji szef kuchni, Rafał Wałęsa, przygotowuje specjalne menu degustacyjne. Także tutaj można znaleźć kilka produktów, które uchodzą za afrodyzjaki. Ostrygi, czekolada, maliny, mały powiew luksusu – trufla, homar, a także sandacz, kaczka, foie gras – te wyjątkowe dania znajdziemy w walentynkowej karcie.Menu jest siedmiodaniowe, ale spokojnie – porcje nie są ogromne. Chodzi przecież o to, by poczuć wszystkie smaki i delektować się nimi. W ramach degustacji na aperitif możemy dostać szampana.
Fot. Facebook.com/Tekstylia
Choć restauracja nie szykuje specjalnego menu na Walentynki, warto do niej zajrzeć. Kusi bowiem klimatycznym wnętrzem (wcześniej znajdował się tu sklep z przyborami do szycia, po którym zostało parę sprzętów), miłą atmosferą i niebanalnie podanymi daniami.
Na co zatem zaprasza szef kuchni, Jarosław Roszak? Krem z ziemniaka, wątróbki indycze, zapiekany łosoś – to dania, w których mogą zasmakować zakochani. Dla miłośników burgerów także znajdzie się propozycja. Burger Gajowego na Walentynki? Dlaczego nie!
Adres: ul. Szeroka 121-122
PIWNA 47 – GDAŃSK
Piwna 47 zaprasza na specjalne koktajle Fot. Facebook.com/Piwna 47
Tutaj weekend walentynkowy trwa już od czwartku! Szef baru stawia na atmosferę. Restauracja z tej okazji zmienia swój wystrój na bardziej „miłosny”. – Menu zmienialiśmy dość niedawno, więc nie tworzyliśmy specjalnego na niedzielę. Jednak jak najbardziej znajdziemy w karcie dania, które z pewnością sprawdzą się tego romantycznego wieczoru – mówi Paweł Kawa z Piwnej 47.
W menu stworzonym przez Marcina Faliszka znajdziemy między innymi stek z miecznika, a z dań mięsnych żeberka czy polędwicę wołową. Dobrą opcją dla dwojga jest rostbef argentyński. – Mamy także przystawkę dla dwóch osób, w skład której wchodzą między innymi mini carpaccio wołowe, mini tatar z tuńczyka i prosciutto. Polecamy również zupę borowikową – dodaje Kawa. Restauracja ma również w ofercie specjalny walentynkowy drink „Sweet lips”, w skład którego wchodzi bacardi razz, cointreau i likier truskawkowy.
Adres: ul. Piwna 47
Ciąg dalszy na następnej stronie.