Rosolnik z flądry, dorsz, śledzie na słodko, pieczony udziec z jelenia i gęsina na kilka sposobów – między innymi to znalazło się w menu sobotniej „kolacji z widokiem” w Jastarni. Wydarzenie pod hasłem „dinner with a view” zorganizowała gdyńska restauratorka Malika. Wszystkie dania gotowane były na plaży na ogniu.
PRZY OGNISKU SMAKUJE NAJLEPIEJ!
Wspólnie z Maliką przygotowywali je znani szefowie kuchni: Viviana Varese i Paweł Twerjanowicz. Jak podkreślali, wyjątkowością takich spotkań jest bliskość natury. W tym wypadku apetyty wzmagał zapach ogniska i szum morskich fal.
CZAS NA GÓRY
Właśnie świeżo złowione w Bałtyku ryby były motywem przewodnim menu. Kolejnym pomysłem w ramach „dinner with view” jest gotowanie z widokiem na góry. Kolacja w Krynicy Zdrój 1 października.
Monika Mazur-Chrzan/mar