12 drużyn, dwie godziny, dwa dania i jury, które trzeba zaskoczyć i zachwycić. W poniedziałek w hotelu Mistral Sport w Gniewinie rozpoczął się Konkurs Kulinarny Sportowa Wiosna.
– To trzecia edycja konkursu, który przeznaczony jest dla uczniów szkół gastronomicznych i zawodowych kucharzy. Dwuosobowe drużyny gotują dania, które nawiązują do sportowego menu i do wiosny – wyjaśnia Sebastian Cichy, szef kuchni restauracji hotelu Mistral Sport w Gniewinie.
NAJLEPSI Z NAJLEPSZYCH
W poniedziałek w konkursie udział wzięło 12 drużyn, w skład których weszli uczniowie szkół gastronomicznych z całego kraju. We wtorek rywalizować będą najlepsi szefowie kuchni.
Fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka
Na talerzach pojawiły się m.in. takie dania jak łosoś z sufletem brokułowym, kurczak w marynacie z francuskiej musztardy, a na deser torcik z mango.
– Zawsze miło patrzeć na młodych ludzi, ale ja jestem ze starej szkoły gotowania i pewne rzeczy mi się nie podobają. Dwie ryby były dobre, ale na innych talerzach było za dużo kaszy, a za mało mięsa. Mało też tu przypraw, ale to bolączka wszystkich szefów kuchni w Polsce. Niby sól jest niedobra, ale trzeba to jakoś przyprawić – mówi w rozmowie z dziennikarką Radia Gdańsk Kurt Scheller, jeden z najpopularniejszych szefów kuchni w Polsce.
POLE BITWY… KULINARNEJ
Na potrzeby konkursu sala restauracyjna hotelu Mistral Sport zamieniła się w jedną wielką kuchnię. – To jest pole bitwy z sześcioma profesjonalnymi stanowiskami do gotowania. Konkurencja jest duża. Jestem zachwycony tym, jak poważnie ci młodzi uczestnicy podchodzą do konkursu, na jakich produktach pracują i jakich technik gotowania używają. Gdy ja kończyłem szkołę, nie było dostępu do takiej wiedzy – dodaje Sebastian Cichy.
Fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka
Z kolei Magdalena Wieczorek, dietetyk hotelu Mistral Sport przyznaje: – Ci młodzi ludzie mają olbrzymi potencjał. Dla mnie to przyjemność obserwować ich przy pracy. Wielu z nich mogłabym poprosić o przepis. Niektóre dania nadają się do zastosowania w diecie dla sportowców.
Ewelina Potocka/mar