Sok z aronii zawiera ponad pięć razy więcej dobroczynnych polifenoli niż słynące z tych związków czerwone wino. Udowodnili to młodzi naukowcy z Pomorskiego Parku Naukowo-Technologicznego w ramach projektu InnovaBio Pomorze.
DLACZEGO WŁAŚNIE ARONIA?
Aronia jest również łatwa w uprawie. – To roślina, która w naszych warunkach klimatycznych bardzo dobrze rośnie i jest odporna na działanie szkodników. Do jej uprawy nie wymagane jest zastosowanie pestycydów i ma niewielkie wymagania glebowe. Dostępność tego surowca na terenie Polski jest na tyle wystarczająca, że producent nie będzie miał problemu z wyprodukowaniem większej ilości soków – wylicza dr Jolanta Grzenkowicz-Wydra.
WKRÓTCE W SKLEPACH
Bogaty w polifenole sok z aronii wkrótce ma trafić do sprzedaży do aptek. Wyprodukowania podjęła się firma Vianat z województwa podkarpackiego.