Zgromadziliście tony makaronu i nie wiecie, co z nim zrobić? Specjalista ma kilka propozycji [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

W audycji kulinarnej „Gotuj się na weekend” kolejna garść smacznych inspiracji. Czego aktualnie mamy najwięcej w szafkach kuchennych? Odpowiedź brzmi: makaronu. I właśnie dlatego mamy dla państwa makaronowe propozycje od Eweliny Potockiej. Jej gościem był Kuba Klimek z lokalu Pasta Miasta w Gdyni.
– Skoro już robiliśmy zapasy, to raczej ten konkretny kształt spaghetti powinien się pojawić. Mamy propozycję, która wykorzystuje większość składników, które również powinny zalegać w naszej kuchni. Spaghetti bardzo fajnie nosi sosy zbudowane na oliwie, sosy raczej lekkie – powiedział Kuba Klimek. – Chcielibyśmy więc zaproponować pastę opartą na oliwie lub maśle z bułką tartą i sardelami. Wstępnie warto na tej oliwie bądź też maśle przysmażyć też odrobinę czosnku. Jeśli ktoś lubi ostrzejsze pozycje, można także dodać papryczki. Na to wszystko można wrzucić bułkę tartą- to będzie nasza baza – tłumaczył gość.

Poza tym w audycji rozmawialiśmy także o tym, że sos do penne to sos dla tych, którzy nie lubią się spieszyć i o propozycjach dla tych, którzy nie jadają ani mięsa, ani ryb.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj