Podróże kulinarne z osobowością. Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu „Jakubiak lokalnie” w telewizji Kuchnia+, wraz z dziennikarką Eweliną Potocką, zabierze nas w kulinarną podróż po świecie. Nowa audycja „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” w każdy wakacyjny piątek po godz. 16.00.
Będziemy w Tajlandii, w Japonii, na Sri Lance. Zabierzemy Słuchaczy do egzotycznego Senegalu. Odwiedzimy również Anglię, Włochy, Gruzję i USA.
– Cały projekt powstał dosyć niedawno. Spotkaliśmy i zaczęliśmy rozmawiać o podróżach. O tym, co by można było wspólnie ugotować. No i jakoś tak od słowa do słowa postanowiliśmy zrobić wycieczkę kulinarną po całym świecie. Wspólne gotowanie, wspólne rozmowy i wspólne biesiadowania po gotowaniu. Z całą przyjemnością powtórzyłbym to wszystko jeszcze raz – mówi Tomasz Jakubiak.
(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)
WSPÓLNE GOTOWANIE
Współpraca na planie przebiegała bardzo sprawnie, a nawet „przecudownie”, jak podkreśla wspólnie duet prowadzących program. – Szybko wyczuliśmy, kiedy kto ma coś do powiedzenia i wspólnie pogotujemy jeszcze nie raz – dodaje Jakubiak.
– Czegoś takiego w audycji kulinarnej w Radiu Gdańsk jeszcze nie było. To są podróże kulinarne z osobowością. Oddaliśmy palmę pierwszeństwa Tomkowi, który zwiedził kawał świata a teraz, podczas gotowania, opowie o tych smacznych podróżach. Mamy nadzieję, że Słuchacze to docenią. Mimo że to radio, czyli mówimy o czymś, czego nie można zobaczyć, to w tym przypadku wyobraźnia będzie bardzo mocno pracować – komentuje Ewelina Potocka, dziennikarka Radia Gdańsk.
MOŻNA SŁUCHAĆ, OGLĄDAĆ I… SMAKOWAĆ
Premiera nowego odcinka „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” w każdy piątek po godz. 16:00 na antenie Radia Gdańsk oraz na stronie internetowej, gdzie znajdą się wszystkie przepisy oraz wersja telewizyjna audycji. Cały cykl liczyć będzie dziewięć odcinków zrealizowanych w całości w Radiu Gdańsk.
Partnerami audycji są: Restauracja Taco, Gadus, Przetwórstwo Mięsne Lis oraz Jaguar Gdańsk.
Lista odcinków:
– 28 sierpnia ostatnia kulinarna podróż. To będzie jednak zakończenie przepyszne i z dreszczykiem emocji. Tomek Jakubiak i Ewelina Potocka zabierają nas na magiczną Sri Lankę.
Krzysztof Piekło/pb