Wakacyjne podróże kulinarne w każdy piątek na naszej antenie. Zapraszamy do „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk”

acc307b0154a5ac01cbb0dba61719dd9 S

Podróże kulinarne z osobowością. Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnego programu „Jakubiak lokalnie” w telewizji Kuchnia+, wraz z dziennikarką Eweliną Potocką, zabierze nas w kulinarną podróż po świecie. Nowa audycja „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” w każdy wakacyjny piątek po godz. 16.00.

Będziemy w Tajlandii, w Japonii, na Sri Lance. Zabierzemy Słuchaczy do egzotycznego Senegalu. Odwiedzimy również Anglię, Włochy, Gruzję i USA.

– Cały projekt powstał dosyć niedawno. Spotkaliśmy i zaczęliśmy rozmawiać o podróżach. O tym, co by można było wspólnie ugotować. No i jakoś tak od słowa do słowa postanowiliśmy zrobić wycieczkę kulinarną po całym świecie. Wspólne gotowanie, wspólne rozmowy i wspólne biesiadowania po gotowaniu. Z całą przyjemnością powtórzyłbym to wszystko jeszcze raz – mówi Tomasz Jakubiak.

 

(Fot. Radio Gdańsk/Roman Jocher)

WSPÓLNE GOTOWANIE

Współpraca na planie przebiegała bardzo sprawnie, a nawet „przecudownie”, jak podkreśla wspólnie duet prowadzących program. – Szybko wyczuliśmy, kiedy kto ma coś do powiedzenia i wspólnie pogotujemy jeszcze nie raz – dodaje Jakubiak.

– Czegoś takiego w audycji kulinarnej w Radiu Gdańsk jeszcze nie było. To są podróże kulinarne z osobowością. Oddaliśmy palmę pierwszeństwa Tomkowi, który zwiedził kawał świata a teraz, podczas gotowania, opowie o tych smacznych podróżach. Mamy nadzieję, że Słuchacze to docenią. Mimo że to radio, czyli mówimy o czymś, czego nie można zobaczyć, to w tym przypadku wyobraźnia będzie bardzo mocno pracować – komentuje Ewelina Potocka, dziennikarka Radia Gdańsk.

MOŻNA SŁUCHAĆ, OGLĄDAĆ I… SMAKOWAĆ

Premiera nowego odcinka „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk” w każdy piątek po godz. 16:00 na antenie Radia Gdańsk oraz na stronie internetowej, gdzie znajdą się wszystkie przepisy oraz wersja telewizyjna audycji. Cały cykl liczyć będzie dziewięć odcinków zrealizowanych w całości w Radiu Gdańsk.

Partnerami audycji są: Restauracja Taco, Gadus, Przetwórstwo Mięsne Lis oraz Jaguar Gdańsk.

Lista odcinków:

W pierwszym odcinku wakacyjnej audycji „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” zapraszamy do Włoch, a konkretnie – do ukochanej przez Tomka Apulli 

– 10 lipca Tomek i Ewelina zabrali nas do Meksyku. Przygotowali tradycyjne dania kojarzące się z tym krajem

– Trzeci odcinek, 17 lipca, to wyprawa do Senegalu. Było dużo papryki, ale pojawiła się też mięta. Jak mówi Ewelina Potocka – proste połączenia, a dają tyle radości

– 24 lipca w naszą kulinarną podróż udaliśmy się do Japonii. Co z tego wyszło? Szaszłyki yakitori – znana na całym świecie potrawa.

– 31 lipca, po dalekich wycieczkach na inne kontynenty, odwiedziliśmy kraj położony nieco bliżej Polski. Tym razem udaliśmy się do Wielkiej Brytanii. Co innego można więc przygotować niż fish & chips?

– 7 sierpnia znów zmieniliśmy kontynent. Tym razem wybraliśmy się do Stanów Zjednoczonych. A jak USA, to oczywiście steki! 

 14 sierpnia czekały na nas zatłoczone ulice, street food, gwar i słońce – tak w skrócie opisać można Bangkok. Nic dziwnego, że Ewelina i Tomek uwielbiają tę część świata. Tajlandia to w końcu kolorowy kraj pełen oryginalnych smaków!

– 21 sierpnia Ewelina Potocka i Tomek Jakubiak zabrali nas do pięknej i niezwykle smakowitej Gruzji. Na ich stół wjechała baranina.

– 28 sierpnia ostatnia kulinarna podróż. To będzie jednak zakończenie przepyszne i z dreszczykiem emocji. Tomek Jakubiak i Ewelina Potocka zabierają nas na magiczną Sri Lankę.


Krzysztof Piekło/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj