Opowieść o człowieku, który gotował dla króla i cara. W audycji „Gotuj Się Na Weekend” dowiemy się, kim był Jan Szyttler

kucharz

Szef kuchni Bogdan Gałązka poświęcił swój doktorat nieznanej, a tak ważnej dla historii polskich kulinariów, osobie. Jan Szyttler był kucharzem i autorem pierwszych książek kucharskich na ziemiach polskich. Do kuchni z XIX wieku przeniesie nas piątkowa audycja Eweliny Potockiej „Gotuj Się Na Weekend”, której gościem będzie Bogdan Gałązka.

– Jan Szyttler to postać wybitna. Aż dziw bierze, że tak w Polsce nieznana. Studiując jego książki kulinarne, jestem pod ogromnym wrażeniem. Gotował dla największych swoich czasów, dla króla Stanisława Augusta Poniatowskiego, dla rosyjskiego cara. Jednocześnie tworzył też książki kulinarne o niebywałej wartości – opowiada szef kuchni Bogdan Gałązka
 

 (Fot. Radio Gdańsk)

Kim był Jan Szyttler? Jak ogromne piętno jego książki kulinarne odcisnęły na współczesnej kuchni polskiej? O tym wszystkim, w rozmowie Eweliny Potockiej z Bogdanem Gałązką, w piątek, 25 września, po 13:00.

Ewelina Potocka

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj