Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż, dlatego spieszymy z inspiracjami kulinarnymi. Warto zanotować lub przygotowywać bezpośrednio słuchając naszych gości. Dla każdego znajdzie się coś pysznego.
W przedświątecznej audycji kulinarnej nasza dziennikarka Ewelina Potocka postanowiła zebrać w jednym miejscu to, co podczas świąt smakować będzie wybornie.
1. Tatar grzybowy Adama Woźniaka
2. Karp wigilijny Tadeusza Nowickiego
3. Bigos wigilijny i słodkie pierogi Krystyny Gierszewskiej
4. Piernik Wojciecha Rzepeckiego
Załączamy również przepis na Piernik Królewski Wojciecha Rzepeckiego:
Składniki: 150 g masła, 75 g czekolady 55 proc., 100 g miodu, 3# anyżu, 3 laski cynamonu, 25 g przyprawy do piernika, 125 g mąki pszennej, 20 g skrobi, 4 jaja (L), 50 g cukru brązowego.
Wykonanie: Masło rozpuścić z czekoladą, anyżem i cynamonem, przyprawą, miodem i zagrzać. Jaja ubić z cukrem. Dodać przelaną przez sito czekoladę z dodatkami, dodać mąkę i wymieszać.
Piec w temperaturze 165 stopni przez 15-20 minut.
Ewelina Potocka/mw