Szybki piernik, bezmięsny bigos czy tatar z… grzybów. Świąteczne przepisy na ostatnią chwilę [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

Święta Bożego Narodzenia tuż, tuż, dlatego spieszymy z inspiracjami kulinarnymi. Warto zanotować lub przygotowywać bezpośrednio słuchając naszych gości. Dla każdego znajdzie się coś pysznego.

W przedświątecznej audycji kulinarnej nasza dziennikarka Ewelina Potocka postanowiła zebrać w jednym miejscu to, co podczas świąt smakować będzie wybornie. 

 
1. Tatar grzybowy Adama Woźniaka

 

2. Karp wigilijny Tadeusza Nowickiego

 

3. Bigos wigilijny i słodkie pierogi Krystyny Gierszewskiej

 

4. Piernik Wojciecha Rzepeckiego

 

Załączamy również przepis na Piernik Królewski Wojciecha Rzepeckiego:

Składniki: 150 g masła, 75 g czekolady 55 proc., 100 g miodu, 3# anyżu, 3 laski cynamonu, 25 g przyprawy do piernika, 125 g mąki pszennej, 20 g skrobi, 4 jaja (L), 50 g cukru brązowego.

Wykonanie: Masło rozpuścić z czekoladą, anyżem i cynamonem, przyprawą, miodem i zagrzać. Jaja ubić z cukrem. Dodać przelaną przez sito czekoladę z dodatkami, dodać mąkę i wymieszać.

Piec w temperaturze 165 stopni przez 15-20 minut.

Ewelina Potocka/mw

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj