Pierogi to nie tylko polska specjalność. W Sopocie spróbujemy również tych z najdalszych krańców świata

Spróbuj pierogów z całego świata. Samosy, baobao, momo, calzone, chinkali, polskie pierogi z sezonowymi farszami  – te i wiele innych gatunków zagości na placu przy molo w Spocie.

Od 27 do 29 sierpnia na Placu zdrojowym będzie odbywać się festiwal pierogów. Pierogi są znane na całym świecie i występują wielu wariacjach. Farsze mogą zawierać szeroką gamę składników, takich jak owoce, warzywa, mięso, ser czy ziemniaki. Różnorodność dotyczy także ciast, w które nadzienie jest zawijane. Może być ono tworzone z użyciem różnego rodzaju mąk, między innymi bezglutenowych. Dodatkowo, biorąc pod uwagę mnogość sposobów przygotowania takich jak gotowanie, smażenie czy pieczeni, daje to właściwie nieskończoną liczbę możliwości.

SMAKI CAŁEGO ŚWIATA

Odbywająca się przy najdłuższym molo w Polsce impreza będzie świetną okazją, by spróbować pierogów pochodzących z różnych krańców świata. Chociaż są one popularne na całym globie, to oryginalnie pochodzą z Azji. I tak kuchnię chińską reprezentować będą gotowane na parze pierogi bao zwane tez, ze względu na ich otwarta konstrukcję bułeczkami bao. Do Indii zabiorą nas smażone na głębokim oleju trójkątne samosy, a smaki Japonii przybliżą nam chrupiące pierożki gyoza.

Nie jest tajemnicą, że Polacy pierogi uwielbiają, więc polskich wariacji na ich temat na imprezie tego typu nie może zabraknąć. Powinniśmy się więc spodziewać zarówno tradycyjnych polskich kompozycji, jak i tych nieco mniej standardowych, zawierających sezonowe warzywa oraz owoce.

NIE TYLKO PIEROGI

Oprócz pierogów będzie można skosztować także innych dań z najdalszych zakątków świata oraz rzemieślniczych alkoholi. Dostępne będą miody pitne, ekologiczne wina oraz owocowe nalewki.

Wydarzenie odbywać będzie w piątek i sobotę od 11:00 do 21:00, a w niedzielę od 11:00 do 20:00, na Placu Zdrojowym w Sopocie.
 


Łukasz Piaskowski

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj