Jajka, żur czy chleb – te dania znajdziemy na niemal każdym wielkanocnym stole w Polsce. W tym roku jednak w wielu naszych domach goszczą uchodźcy z Ukrainy. Z tego względu warto poznać tamtejsze tradycyjne potrawy świąteczne i urozmaicić nimi nasze śniadanie.
Większość Ukraińców to chrześcijanie obrządku prawosławnego i obchodzą święta w innym terminie niż katolicy. W tym roku Wielkanoc przypada tam na 24 kwietnia, czyli tydzień później, niż w Polsce. Mimo to warto wspólnie spędzić czas także podczas naszej Wielkanocy i zaprosić naszych ukraińskich gości do stołu. Z pewnością docenią, jeśli pojawią się na nim ich tradycyjne potrawy.
NIETYPOWA BABKA
Na ukraińskim śniadaniu wielkanocnym, podobnie jak na naszym, tradycyjnie nie może zabraknąć produktów, które wcześniej znalazły się w koszycku ze święconką. Co ciekawe, Ukraińcy święcą koszyczki w Wielkanoc, nie w Wielką Sobotę. W koszyku, tak jak u nas, nie może zabraknąć pisanek, soli czy wędlin.
Oprócz tego nasi wschodni sąsiedzi wkładają tam także Paskę. Paska to babka z ciasta drożdżowego, do którego dodaje się rodzynki. Chlebek jest delikatnie słodki i niezwykle puszysty. Można go dodatkowo posmarować masłem, a wierzch udekorować lukrem.
WĘDLINY, MIĘSA I BLINY
Na ukraińskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć mieszanki pokrojonych wędlin. Niekiedy można je dodatkowo podsmażyć. Oprócz tego polewa się je octem i dodaje jajka oraz tarty chrzan. W Wielkanoc Ukraińcy często przygotowują także pieczone mięsa, pierogi i kulebiaki z grzybami oraz kapustą. Charakterystycznym daniem, raczej nie spotykanym w Polsce, są również bliny ukraińskie. To nic innego jak naleśniki drożdżowe.
W ukraińskiej kuchni wielkanocnej wykorzystuje się także sało, czyli słoninę. Nasi wschodni sąsiedzi lubią też suszone ryby. Dla dzieci warto zaś przygotować coś na słodko, na przykład sękacze, ciasteczka lub zefirki. To owocowe pianki, podobne do bezy.
ua