Pomorski Przysmak Radia Gdańsk, czyli 80 lat kuchni w regionie

Krzysztof Szulborski, Łukasz Lewandowski i Dominik Karpik (fot. Radio Gdańsk/Pola Malańska)

Rozpoczęły się wakacje i zgodnie z tradycją – inaugurujemy 5. edycję wakacyjnej audycji kulinarnej „Pomorski Przysmak Radia Gdańsk”. Ponieważ w tym roku nasza rozgłośnia obchodzi 80-lecie, autorka audycji, nasza dziennikarka i prezenterka Ewelina Potocka, postanowiła nawiązać do tego wyjątkowego jubileuszu – również kulinarnie.

Przez najbliższe wakacyjne tygodnie prześledzimy dekady polskiej i pomorskiej kuchni. Schabowy, kotlety z mortadeli, jajka po japońsku, słynne bary mleczne, pieczeń rzymska, kuchnia molekularna, sushi i ramen… Na przestrzeni lat polska i pomorska kuchnia przeszła duże przeobrażenia i nadal się zmienia. Faktem jednak jest, że wiernie trzymamy się naszej polskiej, pomorskiej tradycji.

Dominik Karpik, Ewelina Potocka i Krzysztof Szulborski (fot. Radio Gdańsk/Pola Malańska)

Gośćmi Eweliny Potockiej będą: Krzysztof Szulborski, prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Dominik Karpik, szef kuchni Mercato i MDWA hotelu Hilton w Gdańsku i Łukasz Lewandowski, szef Małej Cegielni w Miszewie.

– Nasze opowieści kulinarne będą bardzo smaczne, ale i nostalgiczne. Nie da się w kuchni uciec od kontekstu historycznego i społecznego. Z pewnością wielu naszych słuchaczy odnajdzie w tych rozmowach swoje wspomnienia i smaki z dawnych lat – opowiada Ewelina Potocka.

ODCINEK DZIEWIĄTY (29 SIERPNIA) – 80 LAT RADIA GDAŃSK I 80 LAT POLSKIEJ ORAZ POMORSKIEJ KUCHNI. PODSUMOWANIE

ODCINEK ÓSMY (22 SIERPNIA) – WSPÓŁCZESNA KUCHNIA, CZYLI ŁAMANIE WSZELKICH SCHEMATÓW. DEKADA 2015-2025

ODCINEK SIÓDMY (15 SIERPNIA) – CZAS ŁĄCZENIA SMAKÓW KUCHNI Z RÓŻNYCH ZAKĄTKÓW ŚWIATA Z NASZĄ TRADYCJĄ. LATA 2005-2015

ODCINEK SZÓSTY (8 SIERPNIA) – LATA OGROMNYCH PRZEMIAN W KRAJU. DEKADA 1995-2005

ODCINEK PIĄTY (1 SIERPNIA) – CZAS FASCYNACJI ZACHODEM I ZAGRANICZNĄ KUCHNIĄ. DEKADA 1985-1995

ODCINEK CZWARTY (25 LIPCA) – OTWARCIE NA ŚWIAT, POWSTANIE SOLIDARNOŚCI I STAN WOJENNY. LATA 1975-1985

ODCINEK TRZECI (18 LIPCA) – OPOWIEŚĆ O KUCHNI CZASU SPOŁECZNYCH NIEPOKOJÓW I STRAJKÓW. DEKADA 1965-1975

ODCINEK DRUGI (11 LIPCA) – OPOWIEŚĆ O KUCHNI I KOMUNIZMIE. LATA 1955-1965

ODCINEK PIERWSZY (4 LIPCA) – HISTORIA POLSKIEJ I POMORSKIEJ KUCHNI Z CZASÓW POWOJENNYCH. DEKADA 1945-1955

Audycja Pomorski Przysmak Radia Gdańsk – 80 lat kuchni na 80-lecie Radia Gdańsk w każdy piątek po 13:00. Zapraszamy!

Radio Gdańsk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj