Jesteśmy do waszej dyspozycji – przypominają grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów pracujący w Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych. W sezonie grzybowym pracownicy Sanepidu apelują, aby w przypadku choćby cienia wątpliwości związanego z leśnymi zbiorami zgłosić się do nich.
– Pewności co do bezpieczeństwa grzybów nie można mieć także w przypadku tych zakupionych u przydrożnych sprzedawców – mówi Elżbieta Spiczak-Brzezińska, grzyboznawca w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie.
Grzyboznawcy posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, natomiast klasyfikatorzy oceniają jedynie te świeże.
– Specjaliści w sanepidzie oceniają, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy trujące – za darmo. Wystarczy przyjść do nas w godzinach pracy danej placówki – informuje Spiczak-Brzezińska.
Więcej o tym, jak przebiega klasyfikacja grzybów w stacjach Sanepidu, w materiale naszej dziennikarki:
Tatiana Slowi/aKa