Sezon na grzybobranie trwa. Sanepid oferuje bezpłatną pomoc w ocenie, czy nasze zbiory są jadalne

(fot. Radio Gdańsk/Tatiana Slowi)

Jesteśmy do waszej dyspozycji – przypominają grzyboznawcy i klasyfikatorzy grzybów pracujący w Stacjach Sanitarno-Epidemiologicznych. W sezonie grzybowym pracownicy Sanepidu apelują, aby w przypadku choćby cienia wątpliwości związanego z leśnymi zbiorami zgłosić się do nich.

– Pewności co do bezpieczeństwa grzybów nie można mieć także w przypadku tych zakupionych u przydrożnych sprzedawców – mówi Elżbieta Spiczak-Brzezińska, grzyboznawca w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Kościerzynie.

(fot. Radio Gdańsk/Tatiana Slowi)

Grzyboznawcy posiadają uprawnienia do oceny grzybów świeżych i suszonych, natomiast klasyfikatorzy oceniają jedynie te świeże.

– Specjaliści w sanepidzie oceniają, czy grzyby są jadalne, niejadalne czy trujące – za darmo. Wystarczy przyjść do nas w godzinach pracy danej placówki – informuje Spiczak-Brzezińska.

Więcej o tym, jak przebiega klasyfikacja grzybów w stacjach Sanepidu, w materiale naszej dziennikarki:

Tatiana Slowi/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj