Gęsi Bazar w Sierakowicach. „Chcemy, aby ludzie mogli spróbować prawdziwej kartuskiej gęsi”

W Sierakowicach odbył się Gęsi Bazar (fot. Radio Gdańsk/Robert Groth)

W Sierakowicach po raz pierwszy odbył się Gęsi Bazar. Uczestnicy pisali gęsim piórem, darli pierze, brali udział w warsztatach z wykonywania torebek i gęsich pierników, a także degustowali potrawy z gęsiną.

Piotr Lenart, mistrz kuchni i lansjer z Bydgoszczy, przyznał, że jest zachwycony dawną kaszubską kuchnią. – Okrasa, którą przyrządziliśmy z prawdziwej gęsi kartuskiej, jest doskonała. To nasz świeży, dobry produkt, ma niebywały smak – wskazał Lenart.

Posłuchaj:

 

(fot. Radio Gdańsk/Robert Groth)

„LUDZIE CHWALĄ NASZĄ GĘSINĘ”

– Stworzyłyśmy Gęsi Bazar, żeby ludzie mogli spróbować naszej prawdziwej kartuskiej gęsi. Mamy tu gapią zupę, czyli zupę na podrobach gęsich, oraz gęsie burgery, łączone z wołowiną i wieprzowiną, podawane na ciepło ze świeżym chlebem i kapustą. Potrawy są z gęsi uhodowanej na mojej paszy, trawie i owocach. Mam nadzieję, że to wydarzenie zachęci okolicznych rolników do hodowania własnej gęsi kartuskiej – opowiadała Wiesława Fularczyk z KGW Sierakowice, która odtwarza gęś kartuską w naszym regionie.

Posłuchaj:

 

(fot. Radio Gdańsk/Robert Groth)

Agnieszka Bronk, prezes KGW Sierakowice, podkreśliła, że frekwencja przeszła jej oczekiwania. – Jesteśmy szczęśliwe, że ludzie nam zaufali i że prawdziwie chwalą naszą gęsinę. Stoisko z warsztatami także jest oblegane przez uczestników – zaznaczyła Bronk.

Posłuchaj:

Robert Groth/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj