Bulwary w Słupsku doczekają się gastronomii. Miasto chce wydzierżawić działkę na 30 lat

Będzie gastronomia na bulwarach nad Słupią. Po spotkaniach z restauratorami władze miasta zdecydowały, że przeznaczą działkę do dzierżawy na 30 lat. Wyłoniony w przetargu inwestor będzie mógł na niej prowadzić działalność.

Przebudowa bulwarów nad Słupią to jedna z największych prowadzonych obecnie inwestycji w Słupsku. Kosztować ma ponad 30 milionów złotych, a prace mają zakończyć się na początku 2022 roku. Słupszczanie chętnie widzieliby nad rzeką ogródki gastronomiczne, które urozmaiciłby ofertę rekreacyjną miejsca. Po spotkaniach z przedstawicielami restauracji władze Słupska zdecydowały, że takie lokale powstaną.

„OPRACOWUJEMY KONCEPCJĘ ARCHITEKTONICZNĄ”

– Trwają przygotowania do tego, żebyśmy ogłosili przetarg na budowę obiektu o charakterze gastronomicznym przy bulwarach nad Słupią. W tej chwili opracowujemy koncepcję architektoniczną takiego obiektu, który zostanie poddany działaniu przetargowemu. Będziemy oddawali w najem na 30 lat działkę miejską, na której to działce, według naszej koncepcji, osoba, która wygra przetarg, będzie mogła zbudować taki obiekt gastronomiczny – mówi prezydent Krystyna Danilecka-Wojewódzka.

W lipcu ma być gotowa koncepcja wyglądu obiektu. Wtedy też ogłoszony zostanie przetarg. O szczegółach mają zostać powiadomione wszystkie podmioty gastronomiczne działające w Słupsku.

 

Kinga Siwiec

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj