Są smaczne, kolorowe, ale przede wszystkim zdrowe. Kiszonki o tej porze roku mogą z powodzeniem zastępować świeże warzywa, których w ogródkach jeszcze nie zdążyliśmy wyhodować. O kulisach i wskazówkach dotyczących tradycyjnego w naszej kuchni procesu, jakim jest kiszenie, opowiadał Marcin Kisielewski w rozmowie z Kingą Siwiec w audycji „Gotu-jemy w Słupsku”.
Choć mamy połowę kwietnia, to pogoda nas nie rozpieszcza. Pierwsze nieśmiałe promienie słońca zachęcają do zakładania lżejszej odzieży, ale zmienne temperatury mogą szybko wywołać przeziębienie i gorsze samopoczucie.
O tej porze roku z pomocą przy wzmacnianiu odporności przychodzą kiszonki. Nasz gość kisi nie tylko ogórki i kapustę, ale niemal wszystkie warzywa. Marcin Kisielewski, oprócz ogólnych wskazówek dotyczących kiszenia, zdradził także przepis na kiszoną marchewkę.
Posłuchaj całej audycji:
Kinga Siwiec/ol