Seniorzy, których dieta jest bogata we flawanole – związki występujące między innymi w herbacie, jabłkach i jagodach – są mniej narażeni na utratę pamięci. Takie wnioski płyną z trwającego trzy lata badania przeprowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Columbia.
Okazało się, że u osób starszych, które regularnie spożywają duże ilości flawanoli, związana z hipokampem pamięć krótkotrwała funkcjonuje lepiej niż u tych, których dieta była uboga w te związki.
W badaniu, którego wyniki opublikowano w amerykańskim czasopiśmie „Proceedings of the National Academy of Sciences”, wzięły udział 3562 osoby w wieku około 71 lat. Stan zdrowia uczestników był regularnie monitorowany przez trzy lata. Co ciekawe, naukowcy odkryli nie tylko to, że regularne spożywanie produktów zawierających flawanole chroni przed utratą pamięci, ale sugerują również, że codzienna suplementacja 500 miligramów tych związków może odwrócić negatywny wpływ ich niedoboru na funkcje pamięci u osób starszych.
ZNACZENIE SKŁADNIKÓW ODŻYWCZYCH
Scott Small, profesor neurologii na Uniwersytecie Columbia, jeden ze współautorów odkrycia, zwraca uwagę, że to jedno z coraz liczniejszych badań, które ujawniają różne składniki odżywcze potrzebne do utrzymania sprawności starzejącego się mózgu. Polegało ono na codziennym podawaniu przez trzy lata zdrowym starszym osobom 500 miligramów flawanolu lub atrapy pigułki – placebo. Uczestnicy wykonali w tym czasie kilka testów pamięci i wypełnili ankiety dotyczące diety.
Naukowcy stwierdzili, że wyniki testów pamięci nieznacznie poprawiły się w grupie przyjmującej flawanole, ale były w niej osoby, które na początku badania miały złą dietę i niskie spożycie wspomnianych związków – u tych badanych odnotowano poprawę pamięci o średnio o 10,5 proc. w porównaniu z placebo i o 16 proc. w porównaniu z początkiem badania. Do testów wykorzystano flawanole ekstrahowane z kakao. Autorzy zaznaczają jednak, że jest mało prawdopodobne, aby jedzenie czekolady dostarczyło wystarczająco dużo wspomnianych substancji, ponieważ łatwo ulegają one rozkładowi podczas przetwarzania.
ŁATWO OSIĄGALNA DAWKA
Zdaniem Guntera Kuhnle’a, profesora żywienia i nauki o żywności na Uniwersytecie w Reading i współautora badania, wyniki sugerują występowanie w diecie odpowiedniej ilości flawanoli, których dzienne spożycie powinno wynosić około 500 miligramów.
Jak twierdzi profesor Aedin Cassidy, szefowa katedry żywienia i medycyny prewencyjnej na Queen’s University Belfast, dawka wymagana do poprawy funkcjonowania mózgu jest łatwo osiągalna.
– Na przykład jeden kubek herbaty, sześć kostek gorzkiej czekolady, kilka porcji jagód i jabłek dostarcza w sumie około 500 miligramóq flawanoli – oceniła.
JEDZENIE W WALCE Z DEMENCJĄ
Badanie stanowi kolejny dowód na znaczenie diety dla kondycji umysłowej osób w podeszłym wieku. Carl Hodgetts, starszy wykładowca neuronauki poznawczej na Royal Holloway, University of London, jest przekonany, że analizowanie związków między odżywianiem a mózgiem może pomóc w walce z demencją. Zaznaczył jednak, że aby mieć pewność, iż suplementy flawanoli wpływają na funkcję hipokampu, potrzebne byłyby skany za pomocą rezonansu magnetycznego.
PAP/aKa