Karkówka, kaszanka i kiełbaski – klasyki grillowe nigdy się nie znudzą. A gdyby tak spojrzeć nieco szerzej i poszukać inspiracji grillowych w innych częściach świata?
– Polecam Grecję – przekonuje Piotr Ciomek, szef kuchni w restauracji Oberża86 w Gdyni.
Nasz rozmówca przyznaje, że czuje osobisty sentyment do ojczyzny Homera i Sokratesa. – Mieszkałem i pracowałem w Grecji, stąd moje wielkie zamiłowanie do tego kraju. Jest smacznie, ciepło, słonecznie. Czego chcieć więcej? Bardzo lubię przenosić tamte inspiracje na talerz, również grillowy – opowiada.
Piotr Ciomek był gościem Eweliny Potockiej w audycji „Gotuj Się Na Weekend”. Zaproponował w niej danie grillowe – bifteki z mięsa wołowego z oryginalną fetą i lekką, grecką sałatką.
Zapraszamy do wysłuchania opowieści o Grecji i poznania przepisu na bifteki.
Posłuchaj audycji:
Ewelina Potocka/MarWer