Współczesna kuchnia brytyjska to niekoniecznie pudding i english breakfast

(fot. Radio Gdańsk/Ewelina Potocka)

Czym charakteryzuje się współczesna kuchnia brytyjska? Jak wiele w niej klasyki, a ile wpływów z całego świata? Czy polscy kucharze muszą szukać inspiracji i edukacji za granicą? Na te pytania odpowiedzieli Mariusz Dobies, obecnie chef patron restauracji Biały Królik w Gdyni, a jeszcze do niedawna właściciel gwiazdkowej restauracji w Manchesterze, a także Stanisław Wróblicki, senior sous chef gwiazdkowej restauracji The Clove Club w Londynie. Rozmawiała z nimi Ewelina Potocka.

– Chociaż wiele osób może kojarzyć kuchnię brytyjską z puddingiem czy tłustymi kiełbaskami, to nowoczesna odsłona „british cuisine'” jest bardzo różnorodna i progresywna. Mnóstwo w niej wpływów ze wszystkich stron świata – wskazał Mariusz Dobies.

– Dziesięć czy dwanaście lat temu Londyn był dla mnie naturalnym wyborem. W Polsce była wówczas jedna restauracja z gwiazdką Michelin, w Londynie było ich 60. Chciałem się uczyć i rozwijać, dlatego wybrałem Londyn – wyznał Stanisław Wróblicki.

Jakie są współczesne brytyjskie smaki? Czy Brytyjczycy są ciekawi polskiej kuchni? Dowiesz się tego z audycji „Gotuj się na weekend”.

Posłuchaj:

Odtwarzacz plików dźwiękowych

mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj