Słodko, ale czy zdrowo? Ekspert wyjaśnia wiele kwestii dotyczących cukru

Michał Malinowski
Michał Malinowski (fot. materiały prasowe)

Od wielu lat lekarze i dietetycy przestrzegają przed spożywaniem nadmiaru słodyczy i innych potraw, zawierających cukier. Tymczasem cukier jest ukryty niemal wszędzie i często możemy sobie nawet nie zdawać sprawy z tego, że go spożywamy. Jak to więc jest z tym cukrem? Iwona Demska zapytała o to Michała Malinowskiego – dietetyka i psychologa.

– Można powiedzieć, że świat lubi takie czarno-białe historie, taką polaryzację: oś, wokół się kręci jakaś historia. I aktualnie to cukier stał się takim symbolem wojny dobra ze złem; dużo mówimy o tum, jaki on jest okropny i jak wiele czyni złego. Ale myślę, że trochę demonizujemy tę sytuację. Nie będę oczywiście twierdził, że cukier jest dla nas, szczególnie jedzony w nadmiarze, jakiś bardzo korzystny. Ale też nie uważam, że to on odpowiada za cały problem związany z otyłością – mówił Malinowski.

raf

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj