Prof. Ewa Łojkowska: Rośliny modyfikowane genetycznie to szansa na wyżywienie ludzkości

fot. Joanna Matuszewska

Hiszpania, Portugalia, Rumunia, Słowacja i Czechy to jedyne kraje w Europie, które dopuszczają uprawę roślin genetycznie modyfikowanych- mówiła w Radiu Gdańsk prof. dr hab. Ewa Łojkowska, kierowniczka Zakładu Ochrony i Biotechnologii Roślin na Międzyuczelnianym Wydziale Biotechnologii UG i Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

W rozmowie z Joanną Matuszewską tłumaczyła na czym polega genetyczne ulepszanie roślin oraz do jakich zmian można doprowadzić stosujące technologie genetyczne.

– Rośliny są modyfikowane m.in., by przynosiły bogatsze plony, były odporne na patogeny, czy zmieniające się warunki klimatyczne. Jeśli chodzi o modyfikację i przepisy dotyczące uprawy, to najbardziej restrykcyjna jest w tym zakresie Europa. Tylko kilka państw dopuszcza hodowlę roślin modyfikowanych genetycznie. Chodzi głównie o kukurydzę zmodyfikowaną, by była odporna na omacnicę prosowiankę, owada który zżera kolby. Można ją uprawiać w Hiszpanii, Portugalii, Rumunii, Słowacji i w Czechach.

W Polsce tego szkodnika dotąd nie było, ale w związku z ociepleniem klimatu zaczyna się pojawiać na południu kraju. Rolnicy, którzy uprawiają kukurydzę bez modyfikacji genetycznej mają ogromne straty- mówiła prof. Łojkowska.

Technologie genetyczne w produkcji żywności to w opinii prof. Łojkowskiej, szansa na wyżywienie ludzkości.  – Co roku z powodu głodu umiera 9 mln ludzi. Nie znam nikogo komu zaszkodziłoby spożywanie roślin zmodyfikowanych genetycznie. Jest ich wokół nas mnóstwo – to zboża, ziemniaki, banany, pomidory, rozmaite owoce.

W audycji badaczka tłumaczyła, że największe sukcesy w technologiach genetycznych na świecie mają Stany Zjednoczone i Chiny. Mówiła też na czym polega praca jej zespołu naukowego oraz czym są „molekularne nożyczki”.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj