Układ pokarmowy. Co jest fizjologią, a co patologią?

W audycji „Starszaki” rozpoczynamy cykl o najważniejszych układach naszego organizmu. Zaczynamy od układu pokarmowego. Wiele osób po 60. roku życia zastanawia się, co tak naprawdę jest chorobą, a co tylko zwykłym upływem czasu i zwolnionymi obrotami organizmu. Czy 60-latek reaguje tak samo na mocną czarną kawę czy herbatę wypitą o poranku jak 20 lat temu? Dlaczego niektórzy trafiają po takiej filiżance na SOR? Czy 80-latek musi zrezygnować ze swoich ulubionych kabanosów? Czy nasz układ pokarmowy w pewnym wieku potrzebuje o połowę mniej pożywienia niż wtedy, gdy byliśmy czynni zawodowo?

Jak nauczyć się rozumieć sygnały wysyłane przez organizm, tłumaczy dr Dagmara Wiewiórkowska-Garczewska w audycji Anny Rębas „Starszaki”.

Pytania można wysyłać na adres a.rebas@radiogdansk.pl

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj