Dlaczego odchudzanie po 60. roku życia jest takie trudne? O przestrzeganiu pełnowartościowej diety

Po 60-ce zapotrzebowanie energetyczne zmniejsza się i może być niższe nawet o 400 kcal, stąd dotychczasowy sposób żywienia może powodować tycie. Odchudzanie utrudniają nieprawidłowe przyzwyczajenia żywieniowe, które niestety niełatwo jest zmienić. Osoby starsze niechętnie rozszerzają asortyment produktów spożywczych i znacznie trudniej jest wprowadzić dietę bogatą w tłuszcze roślinne, pełne ziarno, ryby oraz świeże warzywa i owoce. Należy także eliminować tłuste mięsa, masło, ciasta, słodycze. Zmiana modelu żywienia to pierwszy krok w odchudzaniu po 60-ce. Niedobory witamin i składników mineralnych wynikające z monotonnej diety hamują odchudzanie.

Niepełnowartościowa dieta spowolni odchudzanie i jednocześnie może być przyczyną gorszego samopoczucia. O tym Anna Rębas rozmawia dziś z geriatrą, dietetyczką i seniorką. W studio Dagmara Wiewórkowska Garczewska, Maria Fall Ławryniuk i Danuta Adamczyk Wisniewska. Każda z pań ma inne spojrzenie na temat diety u seniorów.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj