Na odbudowę chrząstki stawowej najlepszy… rosół kolagenowy. Jak go zrobić?

Czym odbudować chrząstkę stawową w kolanach? Czy jest na to jakaś odpowiednia dieta? I jaki wpływ ma na schorzenie cukier? Między innymi na te pytania odpowiadała Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka i zielarka.

– To nie jest takie proste, bo bardzo intensywnie „pracujemy”, by problemy się w naszych stawach pojawiały. Przy takim schorzeniu najlepiej przyjmować dobrej jakości kolagen. Jest on oczywiście pochodzenia zwierzęcego i nie wszystkim odpowiada zapach. Z takich odżywczych rzeczy, wskazane jest wygotowywanie kości wieprzowych i kurzych łapek – powstają wtedy tzw. rosoły kolagenowe, które warto codziennie przyjmować – mówiła Dorota Grądzka.

 

(Fot. Needpix)

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj