Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Niestety, przez wielu pomijany. Brak czasu rano nie pozwala na jego przygotowanie. A może tak zjeść je w drodze do pracy, szkoły, na uczelnię? Tylko gdzie? – pojawia się pytanie. Jest coraz więcej miejsc, gdzie można zatrzymać się na kanapkę i kawę. Rozpoczynamy ich prezentację…
Marmolada Chleb i Kawa
ul. Słonimskiego 5
80-280, Gdańsk
Godziny otwarcia:
Poniedziałek – piątek – 8:00 – 21:00
Sobota – niedziela – 9:00 – 21:00
Polecane:
– Tosty francuskie robione z własnej baby drożdżowej. Dostępne na słono – 18 zł, bądź na słodko – 19 zł
– Gofr BLT, wypiekany na złoto z majonezem, kruchą sałatą, pomidorem, chrupiącym boczkiem i wiejskim jajkiem sadzonym – 19 zł
– Śniadanie Marmolada Chleb i Kawa, koszyk domowego pieczywa, drożdżówka z kruszonką, podawane z trzema marmoladami oraz delikatnym białym serkiem, masłem i kubkiem świeżo palonej kawy – 22 zł
W ofercie lokalu znajdziemy też śniadanie tygodnia, które jest serwowane od piątku do soboty. Co tydzień jest to coś innego. – Staramy się robić jedno śniadanie na słodko, a drugie na słono. W tym tygodniu na wytrawnie serwowaliśmy kanapkę z jajecznicą, duszoną cebulą i białą kiełbasą. Dla tych, którzy preferują coś na słodko mieliśmy owsiankę ze śliwkami i cynamonem. Często staramy się też, aby w tej ofercie znalazły się tosty. Są podawane ze szpinakiem i z jajkiem w koszulce, czyli „po benedyktyńsku”. Ceny śniadań tygodnia wahają się w przedziale cenowym od 13 do 24 złotych, mówi kierowniczka, Katarzyna Kozikowska.
Śniadanie w lokalu „Marmolada Chleb i Kawa”. Fot. Radio Gdańsk/Magda Żarek
Pomieszalnia
ul. Wyspiańskiego, Targ Miejski Wrzeszcz, na rynku
80-434 Gdańsk
Godziny otwarcia:
Poniedziałek – piątek – 07:30 – 16:00
Polecane:
– Gotowe zestawy musli – 7 zł
– Bułeczka + pasta z cieciorki – 7 zł, z kawą w zestawie – 10 zł
– Owsianka na gorąco z kardamonem/orzechami/cynamonem/owocami – 8 zł
– Płatki, dodatki do własnej mieszanki – 0.40 – 0.80 zł (za 10 gram)
– Mleko – 2 zł
– Jogurt – 3 zł
– Mlegurt – 3 zł
W Pomieszalni zjecie musli. Z jogurtem, mlekiem, bądź… mlegutrem – czyli mieszanką obu. Klienci najczęściej wybierają jednak jogurt. Możemy skorzystać z gotowych zestawów albo, jak sugeruje nazwa lokalu, sami pomieszać płatki i dodatki według własnych upodobań. W ofercie jest ich mnóstwo. Na półkach znajdują się m.in. żurawina, m&m’s, orzechy ziemne prażone, kiwi, orkisz preparowany i płatki crunchy.
– Mamy gotowe zestawy musli bez glutenu albo na słodko. Są też smaki bardziej wytrawne. Można powiedzieć, że to męskie mieszanki. Jest również miks orzechowy. Jeśli chcemy stworzyć własną mieszankę, to zaczynamy od bazy. Tę stanowią płatki zwykłe, opiekane, owsiane, żytnie, orkiszowe, jęczmienne albo ziarna ekspandowane. Do tego dobieramy całą resztę, czyli np. orzechy, owoce suszone albo słodkie składniki takie jak oreo, żelki czy czekoladowe gwiazdki Milky Way. Oprócz tego do oferty wprowadziliśmy bułeczki z pastą z cieciorki. Można to kupić w zestawie razem z kawą, mówi Beata Wojtyna, właścicielka Pomieszalni.
Pomieszalnia zaskakuje dużym wyborem musli. Fot. Radio Gdańsk/Magda Żarek
Le Bonjour
ul. Dmowskiego 3
80-234, Gdańsk
oraz
ul. Świętojańska 62
81-393, Gdynia
Godziny otwarcia Gdańsk:
Poniedziałek – piątek – 7:00 – 18:00
Sobota – 9:00 – 15:00
Godziny otwarcia Gdynia:
Poniedziałek – piątek -7:30 – 18:00
Sobota – 8:30 – 17:00
Niedziela – 8:30 – 16:00
Polecane:
– Gałązka migdałowa – 5 zł
– Makaroniki – 4 zł
– Jajecznica (dostępna w Gdyni) – 7.50 zł
– Quiche brokułowa / lotaryńska / oliwkowa / szefa / szparagowa / szpinakowa / łososiowa (dostępne w Gdyni) – 9.00 zł
– Omlet (dostępny w Gdyni) – 7.50 zł
W lokalu mieszczącym się w Gdyni dominują ciepłe posiłki. Gdański sklep to przede wszystkim francuskie wyroby cukiernicze. Zjemy w nim też kanapki i sałatki. – Quiche, jajecznica, omlet – to produkty, które na ul. Świętojańskiej cieszą się największą popularnością. Jeśli chodzi o Gdańsk, to tu klienci najchętniej kupują gałązki migdałowe, oznajmia w rozmowie z reporterką Radia Gdańsk właściciel Sławomir Majchrzak.
Makaroniki to specjalność Le Bonjour. Fot. Radio Gdańsk/Magda Żarek
A Wy jakie miejsca polecacie? Piszcie na: kontakt@radiogdansk.pl. Zaprezentujemy je na stronie radiogdansk.pl
Magda Żarek/dr