Gościem Eweliny Potockiej w audycji Gotuj się na weekend był Marcin Leśniak, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności. Słuchacze mogli poznać praktyczne porady, dotyczące higieny w kuchni, robienia zakupów czy zamawiania na wynos w czasie pandemii koronawirusa.
Higiena w czasie pandemii to jeden z najważniejszych tematów. Wiemy, że mamy często myć i dezynfekować ręce. Wiemy też, że mamy zakładać rękawiczki, gdy wchodzimy do sklepu. Jednak w kwestii jedzenia ciągle pojawiają się wątpliwości. Czy myć opakowania po przyniesieniu produktów ze sklepu do domu? A jak to jest z zamawianiem jedzenia na wynos? Na te i inne pytania odpowiedział ekspert.
WSPIERAJ GASTRONOMIĘ I ZACHOWAJ OSTROŻNOŚĆ
Gastronomia prosi o wsparcie i zachęca do składania zamówień na jedzenie. Warto wspomóc ulubione restauracje, ale jednocześnie należy zwracać uwagę, w jaki sposób potrawy są dowożone do domu.
– Dla naszego bezpieczeństwa danie powinno znajdować się w hermetycznie zapakowanym opakowaniu jednorazowym. Takie opakowanie powinno być umieszczone w drugim opakowaniu, zewnętrznym. To zwiększy zasady bezpieczeństwa. Opakowanie zewnętrzne należy pozostawić przed drzwiami i wyrzucić. Opakowanie z potrawą należy umyć – wyjaśnia Marcin Leśniak, ekspert ds. bezpieczeństwa żywności.
O CZYM PAMIĘTAĆ, ROBIĄC ZAKUPY
Podczas zakupów bardzo ważne jest, by dokonywać transakcji bezgotówkowych. W sklepie należy zwracać uwagę na to, czy produkty, takie jak ciastka lub chleb, są osłonięte i klient nie ma z nimi bezpośredniego kontaktu. Personel nie powinien przyjmować pieniędzy w jednych rękawiczkach i w tych samych wydawać produktów.
– Po powrocie do domu warto myć opakowanie i produkty spożywcze. Należy stworzyć dwie strefy: na produkty oczekujące na mycie i na produkty już umyte – wyjaśnia ekspert. – W aktualnej sytuacji stawiam raczej na produkty pakowane hermetycznie, a nie kupowane na wagę – dodaje.
Całą rozmowę Eweliny Potockiej z Marcinem Leśniakiem, ekspertem ds. bezpieczeństwa żywności, do odsłuchania niżej.
POSŁUCHAJ MATERIAŁU:
Ewelina Potocka/am