Wielkanocne słodkości? Najlepiej smakują te, które znamy od dziecka [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

– Powiem szczerze, że od jakiegoś czasu nie śledzę już trendów w cukiernictwie. Idę swoją własną drogą. Niemniej, jeśli chodzi o święta, to jestem zdania, że najlepiej sprawdza się to, co tradycyjne – mówi Krzysztof Ilnicki, cukiernik i właściciel autorskiej kawiarni UMAM w Gdańsku.

Co zatem znajdzie się na liście tradycyjnych, słodkich pozycji kulinarnych podczas Wielkanocy? To oczywiście mazurek, pascha, babka cytrynowa i sernik.

– W tym kontekście można powiedzieć, że Polacy lubią te piosenki, które znają. Podczas świąt chcą zatem zajadać to, co pamiętają z dzieciństwa, chcą przywoływać smaki znane i lubiane. I ja to całkowicie rozumiem, bo mam tak samo – opowiada Krzysztof Ilnicki.

Mistrz postanowił również podzielić się ze słuchaczami Radia Gdańsk przepisem na paschę wielkanocną. Przepis w audycji „Gotuj Się Na Weekend”:

Ewelina Potocka/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj