Nie ma na świecie osoby, która nie lubiłaby czekolady. Gorzka, deserowa, mleczna, biała, rubinowa, a nawet zielona z dodatkiem matchy – dla każdego coś dobrego. W audycji kulinarnej „Gotuj Się Na Weekend” Ewelina Potocka postanowiła zapytać naszych słuchaczy o czekoladowe wspomnienia. Pojawiły się SMS-y o czekoladzie z okienkiem czy czekoladowym bloku.
Przepis na brownie Wojciecha Rzepeckiego
Składniki:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady deserowej
200g masła
6 jaj
Cukier 100g
50g mąki
Jajka powinny być w temperaturze pokojowej. Białko oddzielamy od żółtek. Masło rozpuszczamy z czekoladami razem w kąpieli wodnej lub w mikrofali, ewentualnie ostrożnie w garnku. Uważajmy, żeby tego nie przegrzać.
Masa ma być lekko ciepła. Białka ubijamy z cukrem na 3/4, czyli nie całkowicie na sztywno. Do masła z czekoladą dodajemy żółtka i mieszamy. Do masy dodajemy połowę ubitego białka z cukrem. Wsypujemy mąkę, mieszamy.
Dodajemy resztę ubitego białka i energicznie mieszamy. Wlewamy do formy o średnicy 24 cm i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni). Pieczemy 20-25 minut i odstawiamy do wystudzenia. Możemy jeść ciepłe, z dodatkiem śmietanki, waniliowego serka i owocami.
Ewelina Potocka/pb