Najstarsza pizzeria w Polsce ma 40 lat i znajduje się w Słupsku. Grupa kucharzy przed czterema dekadami przywiozła recepturę z Mediolanu i 8 marca 1975 roku w Słupsku ruszyła sprzedaż placka z kiełbasą i pieczarkami.
Od tego dnia pizzeria przy ulicy Wojska Polskiego w Słupsku jest oblegana, a smak pizzy się nie zmienił. – Receptura jest wciąż ta sama, nie zmieniamy niczego. Drożdżowe ciasto dojrzewa i rośnie w tym samym piecu od początku istnienia tego lokalu. Dzięki temu mamy wciąż masę klientów. Piec nie jest najnowszej technologii, nie jest energooszczędny, ale naprawdę rewelacyjnie się sprawdza, mówi Eugenia Rębacz, prezes PSS Społem w Słupsku.
Wiele lat temu sprzedawano różne rodzaje pizzy. Oprócz tej z kiełbasą i pieczarkami klienci kupowali też z baraniną, jajkiem i makrelą. Z czasem jednak w ofercie zostały tylko dwa rodzaje: z pieczarkami i kiełbasą. – Dziś z okazji czterdziestolecia wracamy do pizzy z makrelą. Po dwudziestu latach spróbujemy, czy się przyjmie i zdobędzie uznanie klientów.
– Przychodzę tu od kiedy pamiętam. Tu kultowe miejsce w Słupsku. Trudno sobie wyobrazić ulicę Wojska Polskiego bez tej pizzerii. Jest smaczna i tania i od lat nie zmienia smaku. Teraz przyprowadzamy tu dzieci i wnuki, to opinie osób z którymi rozmawiał reporter Radia Gdańsk. Codziennie w Słupsku kultowa, najstarsza w Polsce pizzeria sprzedaje około czterystu sztuk tego ciasta. Latem sprzedaż rośnie nawet o połowę.
pw/mat