Gotowanie z dziećmi? „To niekoniecznie musi być smutny obowiązek”

Obecnie programy o gotowaniu cieszą się ogromną popularnością. Po fartuch kucharski sięgają nawet dzieci. Czy to dobry pomysł?

O projekcie „Smacznego”, gotowaniu oraz odkrywaniu nowych smaków z Robertem Jaszczurowskim, przedstawicielem Grupy „Smacznego” rozmawiała na antenie Radia Gdańsk Magdalena Szpiner. 

 
GOTOWANIE – FRAJDA DLA NAJMŁODSZYCH

– Zmieniło się to przez ostatnie lata – mówi Jaszczurowski – Mam wrażenie, że kiedy zaczynaliśmy nasz projekt, a było to 6 – 7 lat temu, takich programów i takiej mody na gotowanie jeszcze nie było. Nie tylko moda, ale  samo podejście do jedzenia uległo zmianie. Teraz najmłodsi czas spędzony w kuchni, nie tylko na pałaszowaniu, spędzają z przyjemnością. I tak narodził się pomysł na stworzenie projektu „Smacznego”.

Celem przedsięwzięcia było udowodnienie, że jedzenie i gotowanie może być ciekawe nawet dla dzieci. Łukasz Kacprowicz reżyser Studia Filmowych Miniatur chciał to pokazać w najbardziej przystępny sposób. Tak powstała bajka „Mami Fatale”. Jej bohaterami są tytułowa Mami, mistrzyni kuchni w podeszłym wieku oraz jej pupile, Psina i Prosię. Każdy z odcinków w zabawny sposób opowiada o różnych aspektach gotowania. Również jest lekcją istotnych wartości, jak przyjaźń czy lojalność. Krótkim historiom towarzyszy narracja słynnego kucharza i podróżnika, Roberta Makłowicza.

GOTUJ Z MAMI FATALE

Po bajce przyszedł czas na program „Gotuj z Mami Fatale”. Na gospodarzy, drogą castingu, wybrano Kubę Erlicha z Teatru Miniatura oraz Wiktora i Manię z Sopockiego Teatru Muzycznego. W każdym odcinku realizują przepisy z „Mami Fatale” świetnie się przy tym bawiąc. Towarzyszą im pupile Mami Fatale, którzy cały czas psocą. Ekipa programu pokazuje, że gotowanie może być świetną atrakcją i przyjemnością. Dodatkową zaletą jest szczerość i naturalność najmłodszych kucharzy. „To była super zabawa i Wiktor i Mańka super się bawili i to co co dodawali będąc szczerzy w większości zostało. [w programie – przyp. red.]” – zapewnił Robert Jaszczurowski.

Współpraca dorosłego oraz dzieci nad wspólnymi daniami pokazuje, że rodzice oraz dzieci mogą być zgranym zespołem w kuchni. Także pozytywnie wypływa na wyrobienie zdrowych nawyków żywieniowych. Zapoznawanie z różnorodnymi smakami od najmłodszych lat, wpłynie na świadome wybory w przyszłości. Naturalnie często dzieci w kuchni są bardziej niezdarne lub wolniejsze niż dorośli. Jednak zagospodarowanie 10 minut więcej w kuchni może mieć duże znaczenie dla rozwoju dziecka oraz zacieśnić więzy rodzinne.

Wszystkie serie „Mami Fatale” oraz pierwszy odcinek programu „Gotuj z Mami Fatale” są dostępne na kanale Studia Filmowych Miniatur na portalu YouTube.

Katarzyna Polita

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj