„Każdy może zrobić kefir”. Gdzie gdańszczanie kupują ekologiczną żywność?

Można tu kupić chleby na zakwasie, warzywa, grzyby i mięso. Wszystko ekologiczne i od rolników. Bio Bazar działa w Młodym Mieście w Gdańsku. Co sobotę przyjeżdżają tu mieszkańcy całego Trójmiasta zrobić zakupy.


– Kupuję warzywa, pomidory, mięso. Teraz idę zobaczyć grzyby. Jestem tu często. Już znamy się ze sprzedawcami, zawsze trochę podyskutujemy – opowiadała mieszkanka Gdańska.

 

Na Bio Bazar trafiają nawet turyści, wielbiciele takich ekologicznych targowisk. – Pochodzę z Katowic, przyjechałam do kuzynki. Gdzie nie jestem, tam szukam takich bio bazarów – opowiadała naszej reporterce turystka z Katowic.

„ROBIĘ KEFIR I JOGURT SAMA”


Klienci przychodzą tutaj po konkretne rzeczy. – Ja od wielu miesięcy robię kefir i jogurt sama. Mleko podgrzewa się do temperatury 42 stopni. Zasiedla się woreczkiem bakterii. Daję to pod kołderkę i po 12 godzinach mam litrowy słoik jogurtu – zdradziła mieszkanka Katowic.

– A panu mężowi smakują takie domowe kefiry? – dopytywała nasza reporterka Radia Gdańsk Magda Manasterska.

– Super mi smakują! Na początku nie mogłem się przyzwyczaić. Teraz zaczynają mi odpowiadać – dodał katowicki turysta. – Tam zachodzi proces fermentacji. Kefir wychodzi taki bąbelkowaty, trzeba się przyzwyczaić. Ale jak się człowiek przyzwyczai, to innego się już nie zjada. – tłumaczyła pani od domowych kefirów.

KAŻDY MOŻE ZROBIĆ KEFIR

Odpowiednie bakterie do robienia domowego nabiału można też kupić na ekologicznym targowisku w Młodym Mieście. Bio Bazar odbywa się przy ulicy Popiełuszki w każdą sobotę między 8 a 16.

Magdalena Manasterska/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj