Autobus-pizzeria to atrakcja Festiwalu Smaków Food Trucków. „W samochodzie mamy nawet piec opalany drewnem”

Burgery, zapiekanki, dania meksykańskie, świeżo wyciskane soki, donuty – wszystko serwowane z restauracji na kółkach. W Gdyni trwa kolejna edycja Festiwalu Smaków Food Trucków. Tym razem mobilne lokale opanowały parking przy centrum Batory.

Wśród najciekawszych food-trucków jest autobus przerobiony na… pizzerię. – Pojazd sprowadziliśmy z południowej granicy Polski. Siedem miesięcy temu wzięliśmy się za jego przerabianie. W środku wstawiliśmy stoliki restauracyjne i przede wszystkim serce naszego lokalu, czyli piec opalany drewnem. Autobus jeździ, choć z tyłu – nie da się ukryć – jest mocno obciążony – mówi Krzysztof Kurs z Pizza di Busso.

PLAŻOWICZE ICH UWIELBIAJĄ
 
Z Bydgoszczy z kolei przyjechała ekipa Fresh Donuts. – Prowadzimy rodzinny interes. Ja i mąż jesteśmy – tak żartujemy – od myślenia, czyli od designu i promocji, a rodzice przygotowują przepyszne jedzenie. Wiem, bo codziennie objadam się naszymi donutami. Podajemy różne rodzaju, a nasze dania szczególnie upodobali sobie najmłodsi – mówi Beata Bujanowska. Bydgoski food-truck z donutami wakacje spędza na Półwyspie Helskim. Od dwóch tygodni częstuje plażowiczów swoimi słodkościami.

„OTWIERAMY SIĘ NA GDYNIĘ”
 
– Do tej pory nasza impreza była kojarzona z Gdańskiem, teraz otwieramy się na Gdynię. W tym mieście kuchnia jest szczególnie ważna, dlatego cieszymy się, że frekwencja jest dobra od samego rana – mówi Małgorzata Tomczyk, jedna z organizatorek zlotu. Festiwal restauracji na kółkach potrwa dziś i jutro do 21:00.

Maciej Bąk/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj