Polacy na potęgę marnują jedzenie. „Zastanówmy się nad tym, czy musimy wyrzucać dany produkt”

Ponad 42 proc. Polaków przyznaje się, że zdarza się im wyrzucać żywność, a 35 proc. z nich robi to co najmniej raz w miesiącu. Z kolei statystyczny Polak wyrzuca rocznie prawie 250 kg jedzenia. Do rozsądnego kupowania produktów spożywczych namawiają aktywiści w przypadającym 16 października Światowym Dniu Żywności.

Nawyki te można zmienić na przykład oddając nieużyte, oryginalnie zapakowane produkty do banków żywności. – Trafią one do paczek dla najuboższych lub do tzw. sklepów społecznych – wyjaśnia Ina Gadomska z Banku Żywności w Trójmieście. – Sklep społeczny jest takim miejscem, gdzie każda osoba może przyjść i wybrać sobie żywność według tego co lubi jeść i jak lubi jeść. W sklepie mamy pracowników, którzy bardzo chętnie doradzą i pomogą.

POMOC DLA POTRZEBUJĄCYCH

– Uważam, że to bardzo dobry pomysł. Wzięliśmy ryby, mięso, kefiry, mandarynki i kokosa – mówiła w rozmowie z reporterką Radia Gdańsk jedna z kobiet korzystających ze sklepu społecznego. – Ten sklep jest bardzo potrzebny. Ludzi wykluczonych ze społeczeństwa i żyjących w ubóstwie jest coraz więcej. Dzięki tej inicjatywie oni jakoś utrzymują ten status życia – dodała inna odwiedzająca sklep społeczny w gdańskim Nowym Porcie.

WŁAŚCIWE NAWYKI

A jak we własnych gospodarstwach postępować, żeby żywności marnowało się mniej? – Po pierwsze, mylimy sformułowania „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed”. Często produkty, które mają napisane na etykiecie „najlepiej spożyć przed” lądują w koszu. A nie powinno się ich wyrzucać. One są nadal dobre do spożycia. Może będą miały nieco mniejsze walory smakowe, ale są dobre. Najstarsza kasza, z której przygotowano posiłek, miała sto lat – tłumaczy Ina Gadomska.

– Po drugie, zastanówmy się nad tym, czy musimy wyrzucać produkt. Może można to przysmażyć lub w inny sposób przetworzyć. Poza tym, jeżeli zorientujemy się, że kupiliśmy za dużo (bo często się tak zdarza) zastanówmy się, czy nie możemy zrobić z tego potrawy, którą zamrozimy – dodaje Ina Gadomska.

Obecnie w Trójmieście trwa Tydzień Niemarnowania. W jego ramach odbywają się zbiórki żywności. Prowadzone są także akcje mające na celu zwrócenie uwagi na problem wyrzucania jedzenia.

Światowy Dzień Żywności obchodzony jest od 1979 roku. Został ustanowiony przez Organizację Narodów Zjednoczonych.

Dominika Raszkiewicz

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj