Pierwszy odcinek „Kuchni Jakubiaka w Radiu Gdańsk”. Wybieramy się w podróż do ukochanej przez Tomka Apulli

Kuchnia Jakukbiaka2

Rozpoczynamy kulinarną podróż po świecie z Tomaszem Jakubiakiem, znanym i lubianym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, oraz towarzyszącą mu Eweliną Potocką z Radia Gdańsk.

W pierwszym odcinku wakacyjnej audycji „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” zapraszamy do Włoch, a konkretnie – do ukochanej przez Tomka Apulli. Tam czas płynie wolniej, ludzie są bardzo przyjaźni, a jedzenie wyśmienite. Na dodatek teraz wszyscy będą mogli przygotować je sobie samemu w domach.

A co dziś gotujemy? Makaron Orchiette z ricottą i ziołami oraz szybką sałatkę z rukoli!

Makaron orecchiette z ricottą i ziołami

pół opakowania makaronu orecchiette

pół drobno posiekanej cebuli

3 ząbki czosnku

szklanka passaty pomidorowej

kawałek posiekanej ostrej kiełbasy

oliwa do smażenia

łyżka ricotty

sól / pieprz

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć zgniecione ząbki czosnku. Gdy czosnek się przyrumieni, wyrzuć go, a na patelnie wrzuć kiełbasę i cebulę. Smaż, aż się przyrumieni, i dodaj pomidory. Teraz redukuj sos, aż będzie bardzo gęsty i dodaj ricottę oraz makaron. Przed podaniem dołóż listki bazylii.

 

Szybka sałatka z rukoli

2 garści rukoli

łyżka posiekanych orzechów włoskich

kilka listków bazylii

5-6 pomidorków cherry

oliwa do polania

sok z połowy cytryny do skropienia

Pomidorki drobno posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą.

Kulinarna wyprawa do Włoch to pierwszy z dziewięciu odcinków audycji „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk”. Na drugą zapraszamy w następny piątek po godz. 16:00. Gdzie tym razem się wybierzemy?


am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj