Rozpoczynamy kulinarną podróż po świecie z Tomaszem Jakubiakiem, znanym i lubianym kucharzem i dziennikarzem kulinarnym, oraz towarzyszącą mu Eweliną Potocką z Radia Gdańsk.
W pierwszym odcinku wakacyjnej audycji „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk” zapraszamy do Włoch, a konkretnie – do ukochanej przez Tomka Apulli. Tam czas płynie wolniej, ludzie są bardzo przyjaźni, a jedzenie wyśmienite. Na dodatek teraz wszyscy będą mogli przygotować je sobie samemu w domach.
A co dziś gotujemy? Makaron Orchiette z ricottą i ziołami oraz szybką sałatkę z rukoli!
Makaron orecchiette z ricottą i ziołami
pół opakowania makaronu orecchiette
pół drobno posiekanej cebuli
3 ząbki czosnku
szklanka passaty pomidorowej
kawałek posiekanej ostrej kiełbasy
oliwa do smażenia
łyżka ricotty
sól / pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć zgniecione ząbki czosnku. Gdy czosnek się przyrumieni, wyrzuć go, a na patelnie wrzuć kiełbasę i cebulę. Smaż, aż się przyrumieni, i dodaj pomidory. Teraz redukuj sos, aż będzie bardzo gęsty i dodaj ricottę oraz makaron. Przed podaniem dołóż listki bazylii.
Szybka sałatka z rukoli
2 garści rukoli
łyżka posiekanych orzechów włoskich
kilka listków bazylii
5-6 pomidorków cherry
oliwa do polania
sok z połowy cytryny do skropienia
Pomidorki drobno posiekaj i połącz z pozostałymi składnikami. Skrop wszystko sokiem z cytryny i oliwą.
Kulinarna wyprawa do Włoch to pierwszy z dziewięciu odcinków audycji „Kuchnia Jakubiaka w Radiu Gdańsk”. Na drugą zapraszamy w następny piątek po godz. 16:00. Gdzie tym razem się wybierzemy?
am