GiS ostrzega o wykryciu bakterii w partii wędzonego łososia. Chodzi o wyrób produkowany w Gdyni

Główny Inspektorat Sanitarny, w ramach ostrzeżenia publicznego dotyczącego żywności, poinformował o wykryciu obecności bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii wędzonego łososia. Procedura wycofania z rynku produktu została już rozpoczęta. 


Chodzi o produkt „Odyssee Łosoś wędzony na zimno sałatkowy”, wyprodukowany przez spółkę Almar (ul. Hutnicza 22, 81-061 z Gdyni). Zastrzeżenia dotyczą partii o numerze 0909/1, z terminem spożycia do 04.10.2020.

GIS podał, że w wyniku urzędowej kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto obecność bakterii Listeria monocytogenes w liczbie 210 jtk/g (jednostek tworzących kolonię/gram) w jednej próbce produktu.

POSTĘPOWANIE KONTROLNE

Podmiot odpowiedzialny za produkt rozpoczął procedurę wycofywania i informowania konsumentów o wykrytym zagrożeniu. Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gdyni nadzorujący producenta wszczął postępowanie kontrolne dotyczące zakładu oraz objął nadzorem proces wycofania produktu z rynku.

Spożycie produktu zanieczyszczonego Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.

 

 

PAP/ako

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj