Barszcz, pierogi, czy krokiety – nie pozwól, by świąteczne jedzenie się zmarnowało. Każdy z nas może pomóc potrzebującym, zostawiając im jedzenie, które zostało ze świąt.
Jak mówi Marcin Szeląg z Urzędu Miasta Gdańska, ważne jest jednak spełnienie kilku ważnych reguł. – W sklepach społecznych można zostawiać produkty oryginalnie zapakowane, natomiast w lodówkach społecznych także otwartą, ale pełnowartościową i nieprzeterminowaną żywność – wyjaśnia.
– W lodówkach mogą znaleźć się na przykład warzywa, owoce, konserwy, ale także soki czy jedzenie pakowane próżniowo. Można tam też zostawić domowe przetwory, pod warunkiem, że dokładnie opiszemy datę przygotowania i zdatności do spożycia. Jedzenie można zostawiać tam w każdym momencie – tłumaczy.
Zakazane jest zostawianie produktów napoczętych, przeterminowanych, zepsutych, ale także surowego mięsa i alkoholu.
Lodówki społeczne na Pomorzu:
Gdańsk
- przy parafii Świętego Krzyża, przy ul. Mickiewicza 11,
- przy ul. Opata Rybińskiego 10,
- przy ul. Myśliwskiej 25,
Gdynia
- przy ul. płk. Dąbka 207,
- przy ul. Gorczycowej,
- przy parafii Św. Antoniego – ul. Kornela Ujejskiego 40,
Sopot
- przy ul. 3 Maja 18,
Reszta Pomorza
- w Malborku w kaplicy parafii pw. św. Urszuli Ledóchowskiej przy ul. Józefa Wybickiego 2,
- w Rumi przy Zespole Szkół Salezjańskich – od strony ul. Dąbrowskiego, obok boiska do koszykówki,
- w Wejherowie przy Parafii Św. Trójcy, ul. Kościuszki 2,
- w Lęborku przy ul. Kossaka 3,
- w Tczewie przy ul. Krótkiej 9-10,
- w Słupsku przy ul. Jaracza,
- w Pruszczu Gdańskim przy ul. Wojska Polskiego 5.
Powstała również mapa, na której można zobaczyć lokalizacje jadłodzielni i lodówek społecznych. Dostępna jest >>>TUTAJ.
Oskar Bąk/aKa




