Pierwszy Majowy Jarmark w Słupsku rozpoczęty. Mieszkańcy liczą, że wydarzenie na stałe wpisze się do kalendarza miasta

Potrawy z grilla, pyszne miody i liczne wyroby rękodzielnicze, to tylko część rzeczy, których można spróbować i kupić na pierwszym Majowym Jarmarku w Słupsku. Na ulicy Nowobramskiej swoje wyroby prezentuje 20 lokalnych gastronomików i artystów.

Restauratorzy, którzy pierwszego dnia kusili mieszkańców swoimi grillowymi potrawami przyznają, że zainteresowanie jak na razie jest umiarkowane.

– To dopiero początek, słupszczanie jeszcze się rozkręcą. My zapraszamy na karkóweczkę, kiełbaskę, kiszkę ziemniaczaną, kaszankę z cebulką i golonkę. Zachęcamy wszystkich, bo warto – mówił przedstawiciel restauracji Miszmasz w Słupsku.

MIÓD DOBRY NA GRILLA

Na majowym jarmarku swoje wyroby sprzedają również pszczelarze.

– Miód na grilla to bardzo dobry pomysł. Szczególnie miód gryczany. Ma fajną strukturę i ciekawy zapach. Można go polać szczególnie po karkówce i żeberkach – przekonywał Krzysztof Stratek z pasieki w Kobylnicy.

INICJATYWA SIĘ PRZYJĘŁA

Mieszkańcy, którzy odwiedzili jarmark mówili reporterowi Radia Gdańsk, że to kolejna inicjatywa, która powinna na stałe wpisać się w kalendarz miejskich imprez w Słupsku.

– Tutaj tak mało się działo przez wiele lat. A potrzeba tak niewiele. Teraz jest majówka, są pyszne majowe smaki. Ja bardzo polecam i zawsze tu chętnie wracam – mówiła słupszczanka.

Słupski Jarmark Majowy potrwa do niedzieli.

 

Paweł Drożdż/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj