W czwartek w godzinach popołudniowych w słupskim szpitalu odbyło się spotkanie z dietetyczkami placówki. Panie mówiły między innymi o tym, jak odżywiać się w przewlekłej chorobie nerek. Na spotkanie przyszło kilkanaście osób, które muszą stosować dość skomplikowaną dietę z powodu swoich schorzeń.
– Słupski szpital jest jednym z dwóch w województwie, które prowadzą program lekowy dla pacjentów z chorobami nerek w stadium 4. i 5. przed dializami. Służy on odroczeniu leczenia nerkozastępczego, czyli dializowania, a niezbędnym warunkiem tego jest stosowanie diety niskobiałkowej – mówi Monika Zachrzewska-Tomasik ze słupskiego szpitala.
– Panie Milena Taranowicz, dietetyk kliniczny, oraz Edyta Jasińska, dietetyk i psychodietetyk, to specjalistki ze słupskiego szpitala. Pomagają pacjentom, którzy muszą zmienić dietę i wprowadzić nowe nawyki żywieniowe. Motywują i pokazują, jak w praktyce wykorzystać dostępne produkty oraz jak je przygotowywać, by jedzenie leczyło, a nie szkodziło – dodaje.
PRAKTYCZNE INFORMACJE
– Pomagamy zarówno pacjentom objętym programem, jak i tym, którzy nie są do niego zakwalifikowani. Przekazujemy praktyczne informacje o tym, jak komponować bezpieczne i zdrowe posiłki na każdym etapie choroby nerek – mówi Milena Taranowicz. Natomiast Edyta Jasińska przekonuje, jak ważne w chorobie jest m.in. wsparcie najbliższych.
Pacjenci szpitala i będący pod opieką szpitalnych poradni specjalistycznych, którzy potrzebują konsultacji w zakresie diety w związku z chorobą, mogą uzyskać pomoc naszych specjalistek dzwoniąc pod nr tel. 510 036 626 od poniedziałku do piątku w godz. 8:00-15:00.
Joanna Merecka-Łotysz/ua