Jajko to chyba najbardziej rozpoznawalny z symboli Wielkanocy. Trafia do koszyka ze święconką, pojawia się na stołach. Najczęściej występuje w formie tradycyjnych pisanek oraz podane na twardo z majonezem. Coraz częściej także Polacy podają na święta jajka faszerowane. I to właśnie te ostatnie były tematem dzisiejszej audycji „Gotu-jemy w Słupsku”.
Jajka faszerowane na polskich stołach są znane i lubiane, zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Każdy ma na nie trochę inny sposób, choć przeważnie są to przepisy proste, wykorzystujące łatwo dostępne składniki. Zwolennicy jajek faszerowanych dzielą się na tych, którzy podają je bez skorupek oraz tych, którzy właśnie skorupki wykorzystują jako naczynie. Dziś w audycji „Gotu-jemy” w Słupsku Ewa Antoniak podaje przepisy na oba warianty – tak, aby nic się nie zmarnowało.
ZACHĘCAMY DO WYSŁUCHANIA CAŁEJ AUDYCJI:
Kinga Siwiec/raf