Co ma Excel do czekolady? „Cukiernictwo polega na wyliczeniach”

(Fot. Materiały Prasowe)

Cudownie wyglądają i znakomicie smakują. Słodkości, które wychodzą spod ręki mistrzów cukiernictwa to niebo w gębie. Niewielu zdaje sobie sprawę, jak skomplikowany i wielowarstwowy jest proces tworzenia ciast, ciastek, tortów czy monoporcji. W audycji kulinarnej „Gotuj się na Weekend” Ewelina Potocka rozmawia o tym z mistrzem cukiernictwa Markiem Moskwą.

Marek Moskwa prowadzi w Pruszczu Gdańskim pracownię wypieków Cremo. W siedzibie, wraz ze współpracownikami, tworzą słodkości najwyższych lotów.

– Monoporcje, torty, kremy. Praca cukiernika polega na tworzeniu słodkości od podstaw. Gotowe mieszanki nie są dla mnie. Warto wypracować swój oryginalny smak. Klienci od razu to docenią – opowiada Marek Moskwa.

W audycji mistrz cukiernictwa opowiada o tym, jak wygląda jego manufaktura, co ma wspólnego czekolada z Excelem oraz dlaczego w jego przypadku cukiernictwo wygrało z mechaniką samochodową

Posłuchaj całej audycji:

Ewelina Potocka/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj