Najprostszym sposobem budowania odporności naszego organizmu są drobne zmiany w diecie

(fot. Pixabay)

Gościem Magdy Szpiner w audycji „Gotuj Się Na Weekend” była Maria Fall-Ławryniuk – dietetyczka i terapeutka ruchowa z Centrum ZdrowegoOdchudzania w Sopocie. W pierwszej części mówiły o tym, jak budować odporność odpowiednią dietą, a w drugiej uzupełniły tę rozmowę opowieścią o niezwykłej mocy kiszonek.

Prowadząca rozmowę dopytywała, jak skomponować pełnowartościowe śniadanie, które zainspiruje innych.

– Często serwujemy owsianki na mleku roślinnym, bądź bez laktozy, bo większość osób jednak jej nie toleruje. Często proponuję, żeby dodawać ziarna chia, żeby ładnie ją zagęścić, dodać odrobinę miodu i po obgotowaniu dużą ilość owoców, lub nieprzysłodzoną konfiturę. Jest to taka baza na chłodne dni. Można też przygotować na przykład jajka połączone z cukinią i duszonym pomidorem, żeby to czasem było coś innego. Nie polecałabym jakichś takich ciężkostrawnych kiełbas z dużą ilością serów na śniadanie, żeby organizm nie był zmuszony do ciągłego trawienia, tylko mógł lekko wejść w dzień. Warto też popić to świeżo wyciśniętym sokiem – cytrusowym, z marchewki, bądź z tego, z czego jesteśmy w stanie go przygotować – mówiła Fall-Ławryniuk.

Posłuchaj całej rozmowy:

aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj